Joko teidän taloyhtiöllänne on oma luottopolitiikka?

Asunto-osakeyhtiön vastikesaatavien periminen osoittaa vastuunkantoa ja välittämistä yhtiön taloudesta.

Kevät on asunto-osakeyhtiöille erityisen kiireistä aikaa, kun yhtiöt valmistelevat edellisen vuoden tilinpäätöksiä. Asunto on suomalaiselle usein suurin ja pitkäaikaisin yksittäinen taloudellinen investointi. Siksi asunnon arvosta kannattaa pitää hyvää huolta perehtymällä asunto-osakeyhtiön vastuisiin ja velvollisuuksiin sekä pitämällä asunto-osakeyhtiön talous terveellä pohjalla.

Taloyhtiön hallituksissa ja yhtiökokouksissa päätetään hyvinkin merkittävistä ja kauaskantoisista asioista, jotka vaikuttavat suoraan asunto-osakeyhtiön rakennusten kuntoon sekä yhtiön talouteen. Asunto-osakeyhtiön taloudenhallinta on periaatteessa yksinkertaista: tulot muodostuvat osakkeenomistajilta ja mahdollisilta vuokralaisilta kerättävistä vastike- ja vuokrasaatavista. Niillä katetaan yhtiön vuosittaiset kulut. Mikäli osakkailta tai vuokralaisilta jää maksuja rästiin, asunto-osakeyhtiön maksukyky heikkenee.

Taloyhtiön hyvä taloustilanne edellyttää vastikemaksujen säännöllistä virtaa taloyhtiön kassaan. Valitettavasti viimeisen parin vuoden aikana viiveet vastikkeiden maksamisessa ovat lisääntyneet. Asia on tullut ilmi isännöitsijöiden kanssa käydyissä keskusteluissa sekä perinnän toimeksiantojen määrän kasvussa.

Mitä sitten tehdä, kun tuttu naapuri ei maksa yhtiön laskuja ajallaan?
Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on hyvä luoda taloyhtiölle luottopolitiikka, joka viestitään taloyhtiön osakkaille. Yhteiset pelisäännöt helpottavat taloudenhoidon arkea, kun maksamattomille vastike- ja vuokrasaataville on selkeät, yhdessä sovitut prosessit.

Erääntyneen maksun siirtoa perintätoimiston hoidettavaksi ei myöskään kannata arastella. Tänä päivänä perintä on ennen kaikkea asiakaspalvelua. Esimerkiksi Intrumilla isännöitsijöitä ja asunto-osakeyhtiöitä auttaa luotonhallinnassa vuokra- ja vastikesaataviin erikoistunut tiimi, joka hoitaa erääntyneiden laskujen muistuttamisen ja perinnän ammattitaidolla –ylivertaista asiakaspalvelua unohtamatta. Usein rahavaikeuksissa oleva henkilö kokee sen myös huojentavana, kun voi sopia luottamuksellisesti maksusuunnitelmasta ulkopuolisen tahon kanssa.

Onko teillä rästissä olevia yhtiövastikkeita tai vuokrasaatavia? Tarvitsetteko apua asunto-osakeyhtiössänne tai isännöitsijätoimistossanne? Anna vuokra- ja vastikesaataviin erikoistuneen tiimimme auttaa sinua luotonhallinnan kaikissa vaiheissa.

Kirjoittaja: Sari Erätuli-Jakovljevic, yhteyspäällikkö, vuokra- ja vastikesaatavat, Intrum Oy.