Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä 

Jos epäilet yhteydenottoa huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Toimitusjohtajan katsaus: Vahva usko tulevaisuuteen kannattelee aina

Vuosi on ollut jälleen kerran poikkeuksellinen.

Alkuvuodesta ilmestyneen analyysimme mukaan kaksi vuotta kestäneen koronapandemian aikana tapahtuneista supistuksista ja työttömyyden lisääntymisestä huolimatta, valtaosalla pohjoismaisista kotitalouksista ja yrityksistä maksukyky on vahvistunut koronaepidemian puhkeamisen jälkeen. Perintätapausten määrä ja saatavien koko olivat joulukuun 2021 lopussa keskimäärin 20 prosenttia pienempiä verrattuna pandemian alkuun. Myös taantuma oli lievempi ja elpyminen on ollut nopeampaa kuin euroalueella keskimäärin.

Vaikka suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrä on pitkästä aikaa laskenut ja maksuongelmat ovat pandemian aikana vähentyneet, ei positiivinen trendi koske kaikkia. Vakavissa maksuhäiriöissä olevien suomalaisten maksukyky on pandemian aikana heikentynyt entisestään. Suurin muutos on tapahtunut nuorilla ja ikääntyneillä. Ylivelkaantumisen ehkäiseminen on koko yhteiskuntamme etu. Intrumilla autamme joka päivä niin asiakkaitamme kuin heidän asiakkaitaan selviytymään veloistaan. Monena vuonna palkittu asiakaspalvelumme kohtaa asiakkaan yksilöllisesti, käy keskustelua sekä pyrkii molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun hyvää perintätapaa noudattaen.

Helmikuussa koko maailmaa järkytti Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Inhimillisen tragedian lisäksi sodalla on ollut ja tulee olemaan merkittävä vaikutus maailmantalouteen. Venäjälle suunnattujen pakotteiden myötä inflaatio ja korkotaso ovat nousseet ja sodan runteleman Ukrainan viljavarastojen menettämisen seurauksena osaa maailmaa uhkaa nälänhätä. Poikkeuksellinen tilanne on yhdistänyt Eurooppaa ja koko maailmaa ennennäkemättömällä tavalla.

Tuoreen Eurooppalaisen maksutapatutkimuksen mukaan Euroopan talous onkin siirtynyt uuteen epävakauden ajanjaksoon, jonka määrittelevät Ukrainan sota, jyrkkä inflaatio ja toimitusketjujen katkeaminen. Siitä huolimatta yritykset ovat innokkaita kasvattamaan liiketoimintaansa kahden vuoden koronarajoitusten jälkeen, ja 55 prosenttia piti tätä ensisijaisena tavoitteena. Myös Suomen talouskasvu on hidastunut Ukrainan sodan syttymisen ja Kiinan uusien koronarajoitusten toimitusketjuvaikutusten seurauksena. Keskuspankki on lisäksi varoittanut kotitalouksien velkaantumisesta. Näistä vaikeista olosuhteista huolimatta, 30 prosenttia suomalaisyrityksistä uskoo liiketoimintansa olevan vahvempi kuin ennen pandemiaa, mikä on korkeampi kuin Euroopan 23 prosentin keskiarvo. Samaan aikaan lähes puolet (44 prosenttia) suomalaisista vastaajista uskoo, että velallisten nopeammat maksusuoritukset mahdollistaisivat maantieteellisen laajentumisen, kun vastaava luku Euroopassa on 39 prosenttia. Erilaiset kriisit ovat omiaan synnyttämään innovaatioita ja uudenlaisia palveluratkaisuja, niin nytkin. Uusien mahdollisuuksien etsiminen ja usko tulevaisuuteen erottaa menestyjät.

Vastuullisempaa perintää kaikille osapuolille lakiuudistusten myötä

Pysyvä perintälaki astui voimaan 1.5.2022. Intrumilla otimme lakimuutoksen iloisena vastaan, sillä se kohtuullistaa myös yrityssaatavien perintää. Yrityssaatavien perintä sai pysyvät pykälät koskien perintäkulujen maksimimääriä, perintätoimien aikarajoja, enimmäismääriä ja velallisen kokonaiskuluvastuuta. Myös perintäkirjeiden sähköistä toimittamista säännellään tarkemmin niin kuluttaja- kuin yrityssaatavissa. Laki lisää velallisten oikeusturvaa ja tuo selkeyttä sekä yhdenvertaisuutta toimialalle. Se mahdollistaa oikeudenmukaisemman perinnän kaikille osapuolille ja vastuullinen luotonanto luo puolestaan edellytykset terveelle kasvulle.

Toinen odotettu uudistus on maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyheneminen kolmesta vuodesta kuukauteen. Merkintä poistuu, kun velallinen on maksanut velkansa ja luottotietoyhtiö on saanut maksusuorituksesta tiedon. Uudistus helpottaa niin taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden yksityishenkilöiden kuin yritystenkin elämää. Lakiuudistus tulee voimaan 1.12.2022.

Myös yrityssaneerauslaki ja yksityishenkilön velkajärjestelystä annettu laki uudistuu heinäkuussa. EU:n uusi maksukyvyttömyysdirektiivin myötä nykyiseen yrityssaneerauslakiin lisätään varhainen saneerausmenettely, jolloin velallinen voisi itse nykyistä paremmin hakea saneerausta maksukyvyttömyyden uhatessa. Lisäksi uusi maksukyvyttömyysdirektiivi tuo muutoksia yritystoiminnassa epäonnistuneiden yrittäjien pääsyn helpottamiseksi velkajärjestelyyn ja siten nopeuttaa uuden alkua.

Suomalainen sisu voittaa

Kauan kaivattua yhteisöllisyyttä ja suomalaisten ilon hetkiä nähtiin toukokuussa jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa Tampereella, kun Leijonat ottivat neljännen kerran maailmanmestaruuden ja vieläpä kotikisoissa. Intrum on Jääkiekkoliiton pääyhteistyökumppani ja olemme tukeneet Leijonia jo vuodesta 2001 alkaen ”Reilua peliä kaukalossa ja liike-elämässä” -teemalla, jonka tavoitteena on edistää terveen talouden pelisääntöjen vaalimista yhteiskunnassa.

Markkinajohtajana pyrimme toimimaan roolimallina koko toimialalle ja haluamme muuttaa ihmisten mielikuvia luotonhallinnasta ja perinnästä. Visionamme on olla luotonantajien ja luotonottajien luotettu ja arvostettu kumppani. Luomme lisäarvoa yksilöille, yrityksille ja yhteiskunnalle luotonhallinnan ratkaisuilla, jotka mahdollistavat kasvun ja veloista irti pääsemisen. Uskomme valoisampaan tulevaisuuteen ja haluamme olla rakentamassa sitä yhdessä teidän kanssa.

Kiitos yhteistyöstä ja aurinkoista kesää!

Tommi Sova
toimitusjohtaja