Kovan Brexitin vaikutukset arvonlisäverotukseen

Eurooppa valmistautuu kovaan Brexitiin eli Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) eroon Euroopan Unionista ilman sopimusta. Tällöin UK katsotaan tullitarkoituksessa EU:n ulkopuoliseksi maaksi 30. maaliskuuta 2019 alkaen. Tähän artikkeliin on koottu EU:n ja Suomen verohallinnon ohjeita yrityksille kovan Brexitin varalle.

UK:n kanssa kauppaa käyvien yritysten tai UK:n kautta tavaroita kuljettavien yritysten kauppasuhteisiin tullaan soveltamaan yleisiä WTO:n sääntöjä ilman tullietuuksia maaliskuun jälkeen.

Arvonlisäverotuksen osalta tulee huomioida seuraavat seikat: 

  1. Jos yrityksesi tuo tavaroita UK:sta Suomeen, kyse on maahantuonnista. Maahantuojana yrityksesi on arvonlisäverovelvollinen, ja sen täytyy oma-aloitteisesti ilmoittaa ja maksaa maahantuonnin arvonlisävero Verohallintoon sekä antaa tulli-ilmoitus Tullille.
  2. Jos yrityksesi ei ole arvonlisäverovelvollinen, Tulli perii maahantuonnin arvonlisäveron tullauksen yhteydessä. 
  3. Jos yrityksesi vie tavaroita UK:hon, sinne suuntautuva vienti vapautetaan arvonlisäverosta.
  4. Jos yrityksesi on rekisteröitynyt arvonlisäveron erityisjärjestelmään (MOSS) UK:ssa, rekisteröi yrityksesi jossakin EU27-maassa.
  5. Jos yrityksesi on maksanut arvonlisäveroa UK:ssa vuonna 2018, toimita alv-palautusta koskevat hakemukset hyvissä ajoin ennen 29. maaliskuuta 2019, jotta hakemukset voidaan käsitellä ennen kyseistä päivämäärää.
  6. Keskustele liikekumppaniesi kanssa (tavarantoimittajat, välittäjät, rahdinkuljettajat jne.), koska brexit saattaa vaikuttaa myös toimitusketjuun.
Ison-Britannian kanssa kauppaa harjoittavilla yrityksillä on erittäin lyhyt valmistautumisaika kovaan Brexitiin.
Lauri Kosloff, johtaja, Intrum Arvonlisäveropalvelut.

– Brexit aiheuttaa toteutuessaan Ison-Britannian kanssa kauppaa käyville EU-maiden yrityksille sekä hallinnollisia lisäkustannuksia että arvonlisäverotukseen liittyviä velvollisuuksia. Tällä hetkellä EU ja Suomen Verohallinto valmistautuvat kovaan Brexitiin. Yrityksillä on erittäin lyhyt valmistautumisaika. Nyt on tärkeää seurata tarkasti viranomaisten ohjeistuksia sekä kääntyä asiantuntijoiden puoleen, jos esimerkiksi arvonlisäverovelvollisuudet askarruttavat, toteaa Lauri Kosloff, Intrumin Arvonlisäveropalveluiden johtaja.

Brexit vaikuttaa arvonlisäveron takaisinmaksuun

Mahdollinen Britannian ero EU:sta ilman erosopimusta vaikuttaa arvonlisäveron palautushakemusten tekemiseen ja välittämiseen Britanniaan. Suomen Verohallinnon sivuilla kerrotaan, että mikäli takaisinhakemukseen sisältyvät ostot koskevat vuotta 2018, palautushakemus Britanniaan tulee tehdä normaalisti sähköisesti viimeistään 25.3.2019. Verottaja kehottaa noudattamaan aikarajaa, sillä tämän jälkeen Suomen Verohallinto ei voi enää taata, että sähköinen hakemus saapuu ajoissa Britanniaan. Jos ostot koskevat ajanjaksoa 1.1.−29.3.2019, sähköistä palautushakemusta ei voi tehdä ALVEU-palvelussa. Eron jälkeen palautushakemus on tehtävä suoraan Britanniaan, aikaisintaan 30.3.2019. Eron jälkeen syntyneistä hankinnoista palautusta haetaan kuten EU:n ulkopuolisista maista.
 
– Tuemme asiakkaitamme sekä Brexitiin liittyvissä tilanteissa, että kaikissa muissakin tilanteissa, kun yrityksen liiketoiminta laajenee ulkomaille ja arvolisäverotukseen liittyvät rekisteröintivelvollisuudet, hallintokulut ja takaisinhaut askarruttavat. Meihin kannattaa olla yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa, jotta arvonlisäverotuksen prosessit saadaan toimimaan tehokkaasti heti alusta alkaen”, Kosloff tarkentaa.

Haluatko kuulla lisää arvonlisäveropalveluistamme? Ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Arvonlisäveropalvelut
Puhelin 09 2291 1700
vatservices@intrum.com

Brexitiin liittyviä verkkosivuja:
EU komissio
UM
Tulli
Verohallinto

Kirjoituksessa käytetyt lähteet:
EU
Vero.fi
Vero.fi

Kirjoittaja: Leena Rindell, VTM, viestintäpäällikkö, Intrum Oy.