Ole utelias

Tunnetko yhteistyökumppanisi? Kyllä kannattaisi.

Janoan tietoa joka päivä ja pyrin oppimaan uutta asioista ja ihmisistä ympärilläni. Olemme kaikki päivittäin kontaktissa lukuisien ihmisten kanssa. Tapaamme kollegoita töissä, ystäviä viikonloppuisin, perheenjäseniä iltaisin ja tuntemattomia työmatkalla junassa. Voin olla kiinnostunut ihmisistä ympärilläni, hymyillä tai kysyä mitä kuuluu.

Samalla tavalla on hyvä olla kiinnostunut myös yhteistyökumppaneista.

Kaikki tapaamamme ihmiset ovat erilaisia ja se on rikkaus. Myös yritykset ovat erilaisia. Niiden elinkaareen kuuluu erilaisia aikoja ja tilanteita – parempia ja huonompia. Tilanteet vaihtelevat, eikä kaikkea voi aina ennakoida. Muutokset voivat olla yllättäviä ja itsestä riippumattomia.

Vaikka yrityksellä olisi juuri oikeat edellytykset menestykselle ja sitä hoidettaisiin kuinka hyvin, ulkopuoliset tekijät vaikuttavat sen toimintaan.

Yritystoiminta on riippuvaista monista eri sidosryhmistä: tavaran- tai raaka-aineiden toimittajista, asiakkaista, kilpailijoista, markkinoista ja monista muista. Jos haluat todella tietää, miten yhteistyökumppaneillasi menee, kysyminen ei välttämättä riitä. Joudut näkemään hieman enemmän vaivaa – pyytämään apuakin.

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että haluamme toimia terveillä markkinoilla. Sellaisilla, jossa liiketoimintaa harjoittavan on kannattavaa toimia ja jossa tehdystä työstä saa palkkion. Jotta tämä toteutuisi, on tärkeä olla tietoinen kenen kanssa ja millaisissa tilanteissa olevien yritysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa liiketoimintaa harjoittaa. On ensiarvoisen tärkeää tietää, minkälainen yhteistyökumppanin taloudellinen tilanne on, ja onko se maksukykyinen.

Useimmilla on toisinaan haastavampia aikoja, mutta useimpien kanssa voi kuitenkin tehdä hyvää yhteistyötä. Kyse on tietoisesta riskienhallinnasta.

Turhia riskejä on syytä välttää. Kun selvität riskit etukäteen, voit huomioida ne sopimusehdoissa. Mieti sopimusehdot aina niin, etteivät mahdolliset ikävät yllätykset pääse aiheuttamaan yrityksellesi turhia luottotappioita. Jos yhteistyökumppanin tilanne on heikompi, vaadi vakuuksia, ennakkomaksua tai käteismaksua.

Pahimmassa tapauksessa huolettomasti hutaistut sopimusehdot voivat ajaa omankin liiketoimintasi vaakalaudalle.

On molemminpuolinen etu miettiä maksuehdot huolellisesti kaikkien osapuolten tilanteen mukaan. Intrumin luottotietotyökalujen avulla voit olla helposti utelias ja kiinnostunut kumppaneistasi

Kirjoittaja: Jaana Jussila, luottokonsultti, Intrum Oy.