Laskuni ovat viimeaikoina alkaneet kasaantua. Mitä teen?

Kun laskut alkavat kasaantua, on tärkeää toimia. Mitä nopeammin olet yhteydessä laskujen lähettäjään, sitä nopeammin saat taas taloutesi hallintaan.

Kun raha ei tunnu riittävän laskujen maksuun, voi tuntua houkuttelevalta lykätä kirjeiden avaamista – poissa silmistä, poissa mielestä. Kuitenkin juuri silloin on erityisen tärkeää olla heti aktiivisesti yhteydessä laskujen lähettäjiin.

Laskujen kasaantumisen taustalla voi olla monia syitä. Elämäntilanne on saattanut äkisti muuttua, ja jos säästöjä ei ole, uusi taloudellinen tilanne voi yllättää. Lääke on kuitenkin syystä huolimatta sama.

– Laskun lähettäjään kannattaa olla yhteydessä välittömästi, kun näyttää siltä ettei laskua saa maksettua. Näin voi sopia maksusuunnitelmasta ja siten välttyä maksuhäiriömerkinnältä sekä ylimääräisiltä kuluilta. Perintätoimistoissa maksusuunnitelmista sopiminen on arkipäivää ja Intrumin asiakaspalvelijat auttavat mielellään, neuvoo Intrumin ryhmäesimies Jussi Haahtela.

Maksamaton laskupino kerää korkoa sekä muistutus- ja perintäkuluja. Monille tulee myös yllätyksenä, että esimerkiksi maksamaton kulutusluotto- tai osamaksuostos saattaa aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän jo ennen käräjäoikeuden tuomiota.

– Kun haluaa selvittää asiansa kuntoon, on tärkeää olla itse aktiivinen. On kaikkien etu, että asiasta saadaan sovittua ja maksusuunnitelmat tehtyä. Jos näyttää siltä, että oma taloudenpito on todella solmussa, meidän asiakaspalvelumme velka-asioihin perehtynyt henkilökunta pystyy neuvomaan, kenen puoleen kääntyä, Haahtela summaa.

Viisi askelta talouden tasapainoon

  1. Ota yhteys velkojiin. Jos et pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä, ole heti yhteydessä velkojaan. Ole aktiivinen ja rehellinen tilanteestasi, sillä se auttaa yleensä viemään asiaasi eteenpäin. Mitä aikaisemmassa vaiheessa otat yhteyttä, sitä useammilta eri muistutus- ja perintämaksuilta vältyt.
  2. Tee maksamattomille laskuillesi maksusuunnitelmat. Jos et pysty maksamaan laskua kokonaan, yritä maksaa ainakin osa siitä ja tehdä lopuille maksusuunnitelma. Maksusuunnitelma on mahdollista tehdä, kun siitä sovitaan ajoissa. On myös tärkeää noudattaa sovittua suunnitelmaa ja ottaa yhteyttä velkojaan heti, jos sitä ei pysty noudattamaan.
  3. Laita menosi ja tulosi syyniin. Kirjaa ylös säännölliset tulosi ja menosi. Näin tiedät, paljonko sinulla on ylimääräistä pakollisten menojen jälkeen ja vältyt kuluttamasta varoja, joita sinulla ei ole.
  4. Harkitse tarkkaan ennen kuin ostat uutta. Tarvitsetko sitä todella? Ja kun ostat uutta, satsaa kestäviin tuotteisiin. Harkitse tarkkaan myös luoton ottamista. Voisitko mieluummin säästää hankintaa varten etukäteen?
  5. Säästä. Laita joka kuukausi edes pieni summa sivuun yllättäviä menoja varten. Siten et joudu pulaan, kun isommat maksut erääntyvät (esim. auton vakuutusmaksu) tai tulee yllättäviä menoja (esim. pesukone hajoaa). Pienestäkin kuukausittaisesta rahamäärästä kertyy ajan kanssa jo mukava summa.