Toimitilojen vuokrarästit kasvaneet räjähdysmäisesti

Korona on vaikeuttanut merkittävästi toimitilojen vuokrarästien kasvuun. Erityisen nopeasti rästit ovat kasvaneet sekä kauppakeskuksissa että kivijalkaliikkeissä.

– Monet vuokranantajat ovat myöntäneet erilaisia joustoja ja maksusuunnitelmia vuokralaisilleen, jotta yrittäjät selviytyisivät poikkeustilan pahimman vaiheen yli. Maksusuunnitelmat voivat ulottua parhaimmillaan jopa kahden vuoden päähän, jotta yrittäjälle jäisi riittävästi aikaa selviytyä veloistaan. Joissain tapauksissa vuokria on annettu myös anteeksi muutaman kuukauden osalta, jotta toiminnan jatkuminen liiketiloissa on voitu turvata, kertoo Sari Erätuli-Jakovljevic, Intrumin vuokra-ja kiinteistöalan yhteyspäällikkö.

Kaupankäynnin odotetaan hiljalleen kasvavan poikkeustilan rajoitusten poistuessa, mutta kulutuksen palautuminen koronaa edeltävälle tasolle voi olla hidasta. –Hyvin paljon riippuu sekä yrittäjän että vuokranantajan kassasta, millaisiin maksujärjestelyihin päädytään. Oleellista on saada maksuja edistettyä, jottei velkaa kasaannu liikaa tulevaisuuteen, ja velan kerrannaisvaikutukset siirry ketjussa eteenpäin, Erätuli-Jakovljevic korostaa.

Korona muovaa ihmisten totuttuja tapoja tehdä työtä, kommunikoida, liikkua ja käyttää vapaa-aikaa. Suhde tilojen käyttöön on murroksessa. Myös toimitilojen tarjoajat kehittävät nopeasti uusia konsepteja, joiden avulla yritykset saavat entistä toimivimpia ja tarkoituksenmukaisia tiloja käyttönsä. Esimerkkinä tästä ovat erilaiset co-working -konseptit, jotka ovat yleistyneet nopeasti. Toisaalta monet palveluista tuotetaan, ostetaan ja kulutetaan jatkossakin toimitiloista käsin, virtuaalimaailman tarjotessa palvelulle uudenlaista elämyksellisyyttä.

– Aina kun puhutaan vuokraamisesta, luottoriskit on syytä tunnistaa. Toivottavasti kesä piristää kaupankäyntiä kivijalkaliikkeissä ja kauppakeskuksissa, jotta syksyllä toimitilojen vuokranäkymät rästien osalta helpottavat, Erätuli-Jakovljevic päättää.