Kuittirumbasta sähköiseen alv-palautukseen

Ulkomaille maksetut arvonlisäverot saa kotiutettua kätevästi myös sähköisistä ostolaskujärjestelmistä.

Ennen kuittirumba ulkomaanmatkan jälkeen oli yksinkertaista. Kun yrityksen taloushallinto pyöri vielä papereilla, arvonlisäveroa sisältävät tositteet saattoi kerätä laatikkoon ja jättää kumppanin noudettavaksi. Rahat kilahtivat tilille kun viranomaiset olivat käsitelleet kumppanin hoitamat palautushakemukset.

Entä nyt kun taloushallinnon järjestelmät toimivat kokonaan sähköisessä maailmassa, eivätkä kuitit ehkä ole enää poimittavissa mapeista? Miten ulkomaille maksetut arvonlisäverot nyt kotiutetaan vaivattomimmin?

– Takaisinhaku siirtyy väistämättä sähköiseen maailmaan taloushallinnon järjestelmien sähköistymisen myötä, toteaa johtaja Juha Nikkilä Intrumin Arvonlisäveropalveluista.

– Yritysten haasteena onkin tällä hetkellä se, kuinka täysin sähköisistä taloushallinnon järjestelmistä saadaan toimitettua tositemateriaali alv:n takaisinhakua varten joko eri maiden viranomaisille tai takaisinhaun hoitavalle kumppanille. Lisäksi pitää huomioida, että EU:n ulkopuoliset valtiot vaativat Norjaa lukuun ottamatta edelleen paperiset alkuperäiset tositteet.

Automaatio, tietotaito ja lisäkädet kätevästi kumppanilta

Kätevin ratkaisu riippuu usein yrityksessä käytössä olevista järjestelmistä. Osa tarjoaa hakua helpottavia työkaluja, ja joissain matkalaskujärjestelmissä takaisinhaun hoitamiseen on valmiit ominaisuudet.

Ulkomaille maksettujen arvonlisäverojen takaisinhaun voi myös jättää kokonaisuudessaan kumppanin hoidettavaksi. Intrumin Arvonlisäveropalveluista löytyy tarvittava automaatio, tietotaito ja lisäkädet sähköisen materiaalin työstämiseen.

– Perinteisesti kuittien noutopalvelu on toiminut niin, että asiantuntijamme lähtevät asiakkaan tiloihin noudolle ja palaavat sieltä kuittipinojen kanssa tekemään palautushakemuksia. Tänä päivänä on tyypillisempää vastaanottaa kuitit pdf-tiedostoina tai suoraan järjestelmästä etäyhteydellä, Nikkilä kertoo.

Tällä hetkellä suora tositemateriaalin poiminta on mahdollinen Concur-matkalaskujärjestelmästä. Concurin käyttäjille Intrumilta löytyy toimintamalli, joka vapauttaa asiakkaan lähes täysin alv-palautuksiin liittyviltä toimenpiteiltä.

– Paras toimintamalli löytyy keskustelemalla tilanteesta meidän kanssamme. Kun olemme kartoittaneet, minkä tyyppistä materiaalia on haettavana ja mitä järjestelmiä on käytössä, pystymme hahmottamaan juuri kyseiselle yritykselle optimaalisimman tavan ja prosessit.