Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä 

Jos epäilet yhteydenottoa huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Laki velvoittaa perintätoimistoja

Yhteistyösopimuksen solmiminen ja sopimussuhteen jatkuminen perintätoimiston kanssa edellyttää asiakkaan rahanpesulain mukaista tunnistamista (laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä). Tällä sivulla kerromme tarkemmin, mitä se tarkoittaa.

Svenska | English

Perintätoimistot ovat velvollisia tunnistamaan asiakkaansa

Perintäyhtiöiden toiminta on luvanvaraista ja toimintaa säätelevät useat eri lait, kuten perintä-, luottotieto-, tietosuoja- ja rahanpesulaki. Perintä-, luottotieto- ja tietosuojalaki liittyvät palveluiden sisältöön ja tuottamiseen, kun taas rahanpesulaki liittyy rikollisen toiminnan ehkäisemiseen perintätoimiston kanssa solmitun yhteistyön yhteydessä.

Rahanpesulaki edellyttää, että tunnistamme kaikki perinnässä toimeksiantajana olevat asiakkaamme, jotta voimme varmistua siitä, että Intrumin kautta ei voida välittää rahaa rikolliseen toimintaan tai terrorismin rahoittamiseen. Tunnistamisvelvollisuus sisältää velvollisuuden tuntea asiakasyhtiön liiketoiminta sekä velvollisuuden tunnistaa edustaja, joka toimii perintäyhteistyössä asiakasyrityksen lukuun.

Ohjeita tunnistautumiseen

1
Täytä tunnistautumislomake twodayn Signom -palvelussa
Tunnistautumislomake täytetään Intrumin yhteistyökumppanin twodayn tarjoamassa sähköisessä Signom -allekirjoituspalvelussa.
2
Lomakkeen täyttämiseen tarvitset verkkopankkitunnukset
Tunnistautumistiedot tarvitaan henkilöltä, jolla on oikeus edustaa yhtiötä virallisesti. Vain henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset käyvät. Yrityksen myöntämiä tunnuksia ei voi käyttää tässä tunnistautumisessa.
3
Voit tunnistautua myös valtakirjalla
Mikäli sinulla ei ole nimenkirjoitusoikeutta edustamaasi yritykseen, voit todistaa edustusoikeutesi valtakirjalla, joka ladataan palveluun tunnistamislomakkeen allekirjoittamisen yhteydessä.

Oletko jo Intrumin asiakas?


Oletko tekemässä sopimusta Intrumin kanssa?

Kysymyksiä ja vastauksia

Usein kysyttyä:

Miksi yritykseni pitää tunnistautua ennen perintäyhteistyön aloittamista?

Haluamme toimia kaikessa toiminnassamme vastuullisesti. Tunnistamalla meille perintätoimeksiantoja jättävät yhtiöt voimme varmistua siitä, että emme edesauta rikollista toimintaa kuten rahanpesua, terrorismia tai talousrikollisuutta. Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä myös edellyttää perintäpalveluamme käyttävien yritysten tunnistamista.

Kysytäänkö kaikilta yrityksiltä samat tunnistautumiskysymykset?

Lähtökohtaisesti kyllä. Emme voi tehdä perintäyhteistyötä yrityksen kanssa, joka ei ole täyttänyt tunnistautumislomaketta kokonaisuudessaan. Kysymme lomakkeessa sellaisia kysymyksiä, joiden avulla voimme riskiarvioomme perustuen varmistua siitä, että toimeksiantoihin ei liity rikollista toimintaa kuten rahanpesua, terrorismin rahoittamista tai talousrikollisuutta. Tapauskohtaisesti voimme pyytää asiakasta toimittamaan myös tietoa, jota ei suoraan kysytä lomakkeella.

Mitä jos emme täytä tunnistautumislomaketta?

Koska tahdomme toimia vastuullisesti ja noudattaa toimintaamme liittyvää lainsäädäntöä, emme voi ottaa vastaan perintätoimeksiantoja yhtiöltä, joka ei ole täyttänyt tunnistautumisvelvollisuuttaan.

Olen ollut Intrumin asiakkaana jo vuosia. Miksi minun pitää nyt tunnistautua?

Tunnistamista koskevat tiedot tulee uusia, mikäli asiakasyhtiön toiminnassa on tapahtunut muutoksia tai käsillä on muu peruste, jonka johdosta katsomme, että tunnistautuminen tulisi päivittää. Ajan kuluminen viimeisimmästä tunnistuksesta voi olla peruste sille, että teille on lähetetty uusi tunnistautumiskutsu.

Edellyttävätkö kaikki perintätoimistot tunnistautumista?

Kaikki ammattimaista perintää harjoittavat Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ylläpitämään rekisteriin merkityt perintätoimistot ovat velvollisia noudattamaan rahanpesulakia ja tunnistamaan asiakkaansa.

Mikä on rahanpesulaki?

Rahanpesulain (laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä) tarkoituksena on tunnistaa rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen liittyvä toiminta asiakassuhteessa ja saattaa mahdolliset epäillyt viranomaisten tietoon.

Lain keskeisiä velvoitteita ovat asiakkaan tunnistaminen, tunteminen ja henkilöllisyyden todentaminen, asiakassuhteen jatkuva seuranta sekä velvollisuus ilmoittaa epäilyttävästä liiketoimesta keskusrikospoliisille. Ilmoitusvelvollinen ei saa solmia asiakassuhdetta tunnistamatta tätä ensin. Perintätoimiston tapauksessa tunnistamisvelvollisuus koskee asiakasyhtiöitä (ei niiden asiakkaita eli velallisia).

Rahanpesulaki koskee erityisesti sijoitus-, rahoitus-, luotto- ja vakuutusalan toimijoita. Lisäksi lain piirissä ovat muun muassa valuutanvaihtoliikkeet, tilintarkastajat, asianajajat, kiinteistönvälitysliikkeet ja perintätoimistot.

Lue lisää:

Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivuilta
Finlexin sivuilta