Pidä kulusi kurissa myös lomalla

Lomalla tulee helposti tuhlailtua, ja monilla rahankäyttö kasvaakin huomattavasti kesälomakuukausina. Näillä vinkeillä saat pidettyä kulusi kurissa myös loma-aikana.

Kesälomalla on ihana suunnata rannalle, terasseille, ulkomaille tai matkustella ystävien ja sukulaisten luokse kotimaassa. Oma talous on kuitenkin usein samassa jamassa kuin talvellakin. Intrumin julkaiseman maksutaparaportin mukaan jopa 10 prosenttia eurooppalaisista rahoittaakin kesälomansa lainarahalla.

Hankalan taloustilanteen ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa tylsää kesää. Näiden vinkkien avulla pidät kulusi kurissa myös kesällä.

  1. Selvitä laskut ja maksuasiat ennen lomaa. Jos taloutesi on jo valmiiksi tiukalla, ei asioiden selvittelyä kannata jättää loman jälkeen. Ota härkää sarvista, maksa laskut tai tee maksusuunnitelma, ja lähde vasta sitten lomalle.
  2. Laadi budjetti. Laske etukäteen paljonko rahaa voit lomalla kuluttaa päivässä – ja muista myös pysyä suunnitelmassasi.
  3. Vaikka höllentäisitkin kukkaronnyörejä, älä silti tuhlaa. On aivan mahdollista viettää hauska kesä ilman suurta lomabudjettia. Haluatko kokoontua yhteen ystäviesi kanssa? Kutsut voi hyvin järjestää nyyttikesteinä. Tällä tavoin suurempienkin juhlien kulut pysyvät maltillisina. Haluatko kenties matkustaa? Testaa kodinvaihtolomia tai sohvasurffausta. Netistä löytyy paljon vinkkejä ja sivustoja, jotka antavat neuvoja edullisemman loman viettoon.