Shoppailetko huolettomasti tai matkustatko velaksi? Näin nautit kesästä vailla rahahuolia

Kesä on vihdoin täällä ja lomasuunnitelmat siintävät mielessä. Matkustelu, aktiviteetit ja tavallista ahkerampi shoppailu verottavat kuitenkin kukkaroa tavallista arkea enemmän. Kuinka nauttia lomakaudesta vailla taloushuolia?

Kesän läheisyys saa matkakuumeen syttymään. Kuinka ihanaa olisi lähteä lomamatkalle pitkän ja raskaan talven jälkeen sen sijaan, että viettää kesän kotona olla möllöttäen ja katsellen ystävien lomamatkakuvia naamakirjasta. Unelmien esteenä vain saattaa olla tyhjyyttä ammottava säästötili.

Osalle meistä kuitenkaan tyhjä tili ei ole matkallelähdön este: Intrumin toteuttaman maksutapatutkimukseen vastanneista suomalaisista joka viides kertoo rahoittavansa kesälomamatkansa lainarahalla. 60 prosenttia vastaajista puolestaan on ehdottomasti sitä mieltä, että jos rahaa ei ole, on parempi pysyä kotona. Suomalaiset suhtautuivat lainarahalla matkustamiseen hieman myönteisemmin kuin eurooppalaiset keskimäärin.

Lomapuhteiden rahoittaminen luotolla ei välttämättä ole pahasta.

– Loma ei itsessään saa ihmistä velkaantumaan, vaan kulutusongelmat ovat osa kokonaisvaltaisempaa ilmiötä. Lomalla ei kannata turhia murehtia, jos raha-asiat ovat muuten kunnossa, toteaa johtaja Juha Iskala Intrumilta.

Paras tapa rahoittaa lomakauden matkustukset on kuitenkin ajoissa aloitettu säästäminen. Lehtien puhjettua puihin voi olla liian myöhäistä aloittaa – ainakin jos mielii pitkälle.

 

Tarkan markan lomailijan muistilista

  1. Huolehdi, että maksat pois laskut, jotka erääntyvät ennen lomaasi. Jos jätät taloudenpidon myöhemmälle ja matkustat lainarahalla etelään, olet oikeasti vaikeuksissa palattuasi lomalta.
  2. Laadi lomallesi budjetti ja mikä tärkeintä pysy siinä. Laske matkaraha jokaiselle päivälle ja pysy suunnitelmassa.
  3. Laadi budjetti myös loman jälkeiselle ajalle, jotta pystyt maksamaan lainarahat takaisin. Huomaa, että luottokortille kerrytetyn laskun maksaminen osamaksulla on usein kalliimpaa kuin tavallisen lainan maksaminen.
  4. Jos rahaa ei ole paljon käytettävissä, säästä matkakuluissa. Ulkomaille on mahdollista päästä edullisesti, jos vain näkee vähän enemmän vaivaa.
     

Näillä vinkeillä voit saada nautinnollisen loman, josta et kuitenkaan joudu maksamaan liian kovaa hintaa siinä vaiheessa kun rusketus ja lomamuistot ovat jo haalenneet.