Menestys lähtee asenteesta

Opteam-yrittäjä ja mentaalivalmentaja Melina Niemi luotsasi 20-vuotiaat jääkiekkonuoret vuodenvaiheessa maailmanmestaruuteen. Nyt hän kertoo, kuinka yritys voi menestyä samoilla työkaluilla.

Voittaminen on asennekysymys. Siitä Niemi lähtee ja sitä tulisi hänen mukaansa jokaisen muunkin lähteä.

– Millä asenteella lähdet uuteen päivään? Haluatko menestyä? Nousetko pystyyn jos kompastut vai jäätkö surkuttelemaan ikävää yllätystä? Jos et halua menestyä, et menesty, Niemi täräyttää.

Asenne oli Niemen lähtökohta myös lätkänuorten kanssa, sillä ulkoinen paine kotikisoihin oli selvä: mikään muu ei kelpaisi kuin kulta.

– Lähdimme miettimään nuorten kanssa, miten voisimme saavuttaa huiman tavoitteemme. Vain kulta kelpasi, joten piti keksiä keinot sen saavuttamiseksi. Voittoon ei voi vain loikata.

Kultaa lähdettiin voittamaan menestyksen portaiden avulla. Menestyksen portaat ovat Niemen kehittämä valmennustyökalu, jonka askelmat yhteisö luo itse – yhdessä. Mitä me yrityselämässä voimme oppia alle kaksikymppisistä koostuvan jääkiekkojoukkueen menestyksen portaista? Melina Niemi kertoo.

Ole tässä hetkessä

Kaikki lähtee nykyhetkestä. Koska menneeseen tai tulevaan ei voi vaikuttaa, kannattaa keskittyä nykyhetkeen.

– Jos pelaaja alkaa kesken pelin miettiä esimerkiksi kultaa tai ajattelee että erä on jo voitettu, suoritustaso laskee välittömästä ja toinen joukkue pääsee nappaamaan voiton, Niemi toteaa.

Hetkessä eläminen ja tietoinen läsnäolo ovat yhtä tärkeitä myös työelämässä.

– Palavereissa näkee ihmisiä, joiden ajatukset ovat sisään tullessa vielä kiinni edellisessä palaverissa. Näprätään sähköpostia ja edellisen palaverin muistiota, kunnes palaverin puolivälissä ajatuksen ovatkin jo tulevassa kokouksessa. Siinä ei välttämättä ehdi pysähtyä lainkaan hetkeen, jossa on ja aiheeseen, jota palaverissa käsitellään. Mitä kuvitellaan, että palaverista saadaan näin irti? Niemi ihmettelee.

Samalla linjalla jatketaan usein myös työpäivän jälkeen. Salilla mietitään jo tulevan kauppareissun ostoslistaa, kaupassa kotitöitä. Tällaiset tilanteet ovat varmasti jokaiselle tuttuja.

Niemellä on luonnollisesti tähänkin ratkaisu.

– Jokaisen pitäisi opetella olemaan läsnä tässä ja nyt. Tietoinen läsnäolo on harjoiteltavissa oleva taito ja se oppiminen olisi jokaiselle tärkeää.

Luota itseesi ja tiimiisi

– Ihminen luulee itsestään lähtökohtaisesti vähemmän kuin mihin hänestä oikeasti on, Niemi ilmoittaa.

Jos näin todella on, on helppo ymmärtää, mikä potentiaali itseensä uskomisessa piilee. Niemen mukaan menestys tulee, kun luotetaan menestyksen mahdollisuuksiin – omiin ja tiimin.

– Yksikin tiimin jäsen voi asenteellaan pilata yhteishengen ja voittajafiiliksen. Minäminäminä-asenne alkaa aina jossain vaiheessa syödä tiimin menestysmielialaa. Ja asenteestahan se menestyminen ja voittaminen on kiinni, hän muistuttaa.

Siedä epäonnistumisia

Niemen opit ovat hyvin optimistisia ja hänen persoonansa huokuu positiivista intoa. Olisi helppoa kuitata menestyksen portaat epäluulolla ja kyynisyydellä. Eihän elämä ole aina yhtä auvoa – ei työssä, arjessa eikä urheilussa. Yllätyksiä tulee vastaan, eikä mikään mene suoraviivaisesti suunnitelmien mukaan.

– Aina ei tietenkään voi voittaa, Niemi myöntää.

– Mutta tässäkin asenne ratkaisee. Se millä asenteella otat vastoinkäymiset vastaan määrittää sen, miten menestyt. Jäätkö vellomaan pettymykseen? Vai otatko yllätykset vastaan ratkaisukeskeisesti ja lähdet miettimään, miten jatkat eteenpäin?

Epäonnistumisia pitää oppia sietämään, sillä aina ei voi olla kivaa ja helppoa.

– Jos matkaan tulee mutkia, niin entä sitten? Uutta yritystä vaan putkeen!

Yrityselämässä sietämisen tärkeys korostuu, kun elämme pitkittynyttä talouden taantumaa. Yksittäinen johtaja tai työntekijä ei voi makrotalouteen vaikuttaa, vaan se pitää ottaa annettuna.

– Negaatioon ei saa jäädä kiinni. Menestys tulee ratkaisukeskeisyyden kautta. Taantumaa en voi lopettaa tai liikenneruuhkaa jouduttaa, mutta voin miettiä, miten tässä tilanteessa ja näillä spekseillä voin tehdä.

Ymmärrä erilaisuutta

Epäonnistumisten lisäksi Niemi opettaa sietämään erilaisia ihmisiä. Kun ymmärtää erilaisia persoonallisuustyyppejä, ihmisten kanssa on mahdollista tehdä yhteistyötä tuloksellisesti.

On tärkeää tuntea ihmiset, joiden kanssa asioi – oli ne sitten kollegoita, alaisia, asiakkaita tai joukkuekavereita. Tuntemisen kautta syntyy ymmärrys, ja ymmärryksen kautta voidaan välttää konflikteja.

– Yleisin syy ihmisten välisiin konflikteihin on kommunikoinnin ja ymmärryksen puute. Toisen käytös on helppo tulkita väärin omista lähtökohdista. Kun ymmärtää, että olemme erilaisia ja juuri tuo hankalana pitämäni henkilö reagoi tilanteisiin eri tavalla, ei otakaan asiaa henkilökohtaisesti vaan pyrkii ymmärtämään erilaisia näkökulmia. Kukaan ei ole lähtökohtaisesti paha tai hankala – on vain erilaisia tapoja reagoida.

Niemi muistuttaa myös, että erilaisuus on todellisuudessa vahvuus, johon kannattaa pyrkiä. Niin lätkäjoukkueissa kuin johtoryhmissä ja tiimeissäkin tarvitaan erilaisia persoonia. Erilaisuutta kannattaa vaalia ympärillään. Erilaiset vahvuudet muodostavat yhdessä supervahvan kokonaisuuden.

Uskalla onnistua tiiminä

Koska kukaan ei voi loppujen lopuksi menestyä yksin, on oltava rohkea ja luotettava tiimiinsä.

– Oman osaamisensa ja tietonsa panttaaminen on hyvin yleistä työelämässä. Luullaan, että jakamalla tietonsa muille menettää itse jotain. Todellinen menestys edellyttää sen oivaltamista, että kun jokainen antaa osaamisensa koko organisaation käyttöön, se ei ole keneltäkään pois – päinvastoin. Sen avulla saavutetaan jotain paljon suurempaa kuin mitä yksin voisi saavuttaa, Niemi selvittää.

Lätkänuorten portaiden ylin askelma kantaa nimeä ”100 %”. Niemi kertoo sen olevan viimeinen silaus ja voiton tae. Mitä se siis tarkoittaa?

– Se tarkoittaa kaikkensa antamista sille mitä tekee. Kaikki peliin, periksi ei anneta ja kaveria ei jätetä.

Opteam on yksi Suomen suurimmista henkilöstöpalvelualan asiantuntijayrityksistä. Se kehittää arkea parantavia palveluja monimutkaistuvan työelämän tarpeisiin. Opteam on henkilöstöjohdon strateginen ja operatiivinen kumppani yrityksen kaikissa vaiheissa.

Tiedätkö kenen kanssa teet kauppaa?

Lätkänuoret opettelivat tuntemaan pelikaverinsa, mutta tiedätkö sinä kenen kanssa pelaat? Asiakkaiden ja kumppanien maksukyvystä on tärkeää olla kartalla, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Kun tietää kenelle myy, voi sopimusehdotkin määritellä kulloiseenkin tilanteeseen sopiviksi. Yhteystyö sujuu mutkattomasti ja luottotappiot pysyvät kurissa.

Kiinnostuitko? Lue lisää tai soita 09 315 448 80 ja pyydä asiantuntijoitamme kertomaa lisää luottotietopalveluistamme.

Teksti: Katja Luotola
Kuva: Sampo Korhonen