Suojaudu huijauspuheluilta ja -viesteiltä 

Intrum ei koskaan pyydä sinua jakamaan henkilökohtaisia tietoja, kuten salasanoja, maksutietoja tai vahvistuskoodeja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestillä. Jos saat tällaisen pyynnön, älä vastaa. Suojautuaksesi huijauksilta, kirjaudu Oma Intrum -palveluun, jossa voit tarkistaa, onko sinulla avoimia maksuasioita kanssamme ja maksaa turvallisesti.  

 

Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja

Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.

Vuoden takaisiin näkymiin verrattuna suomalaisissa yrityksissä on ollut aihetta odottaa talouden kohenemista. Keventyneet rahoitusolot ja matalampi inflaatio tekivät tehtävänsä ja loivat kasvulle suotuisammat olosuhteet. Luotonhallintayhtiö Intrumin tuore Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti kertoo, että viime vuoteen verrattuna peräti 72 prosenttia yrityksistä saavutti tai ylitti tavoitteensa myynnin, liikevaihdon ja bruttokatteen osalta. Vielä useampi (74 prosenttia) onnistui operatiivisessa tehokkuudessa. Myös innovaatioihin panostaminen on kasvanut selvästi viime vuoteen verrattuna. Vastaajista 56 prosenttia kertoi, että uusien tuotteiden ja palvelujen kehityksessä oli onnistuttu yli odotusten.

Onnistumiset ja talouden aiempi kehittyminen ovat voineet siivittää yrityksiä tavoittelemaan aiempaa vahvemmin kasvua. Yrityksistä 62 prosenttia näkee liiketoiminnan kasvattamisen vuoden 2025 tärkeimmäksi prioriteetiksi. Talouden viimeaikaisten jyrkkien käänteiden myötä yrityksillä voi kuitenkin olla vastassaan odottamattomia haasteita. Huolestuttavaa onkin, että yli neljä kymmenestä (43 prosenttia) yrityspäättäjästä ei ole vakuuttunut yrityksensä lähiaikojen kassavirran kehityksestä.

– Viime vuonna yritysten tilanne kääntyi selkeästi parempaan, mutta yrityspäättäjien vastauksissa ilmeni edelleen epävarmuutta, jonka taustalla vaikuttavat varmasti viime vuosien vaikeat taloudelliset olosuhteet. Voimme olettaa, että viimeaikaiset äkilliset käänteet maailman taloudessa ovat syventäneet pessimismiä ja yritykset tekevät nyt kaikkensa sopeutuakseen jälleen täysin uudenlaiseen tilanteeseen, sanoo Suomen Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala.

Yritysten lääkkeet talouden häiriöiden torjuntaan

Talouden häiriöiden vaikutuksia pyritään torjumaan yrityksissä monin eri keinoin. Kulujen karsiminen nähdään entistä tärkeämpänä kannattavuuden parantamiseksi ja yrityksen talouden vakauttamiseksi. Kuluvan vuoden aikana kustannussäästöjä aikoo toteuttaa 45 prosenttia yrityksistä, mikä on enemmän kuin 39 prosenttia vuonna 2024. Lähes kolmannes (31 prosenttia) aikoo vahvistaa myyntitoimintojaan, mikä on linjassa kasvutavoitteiden kanssa. Kassavirtaan haetaan tehostusta ja vastaajista 23 prosenttia kertoi yrityksensä etsivän keinoja kotiuttaa saatavat nopeammin.

– Hyvin toimiva saatavienhallinnan prosessi on yksi tehokkaimmista keinoista vapauttaa varoja yrityksen käyttöön. Kun prosessi suunnitellaan hyvin ja otetaan käyttöön järjestelmällisesti, hyötynä on nopeamman kassavirran lisäksi myös se, että maksujen selvittelyn tarpeen pitäisi vähentyä ja resursseja voidaan vapauttaa liiketoiminnan kannalta olennaisempiin tehtäviin, Iskala kertoo.

Grafiikka, joss näkyvät luotonhallintayhtiö Intrumin tutkimuksen mukaan kolme suosituinta keinoia, joilla yrotykset pyrkivät varautumaan talouden häiriöihin.
Intrumin tutkimus paljastaa yritysten varautuvan talouden häiriöihin eniten karsimalla kuluja, vahvistamalla myyntiä sekä nopeuttamalla saatavien kotiuttamista.

Yhä useampi yritys suojautuu maksuviiveiltä luottotietopalvelujen avulla

Yritykset ovat heränneet suojautumaan aiempaa enemmän maksuviiveiltä. Maksujen myöhästymistä pyritään estämään pyytämällä ennakkomaksua, tarkistamalla asiakkaiden luottotietoja, luottovakuutuksilla, pankkitakauksilla ja petosten torjunnalla. Kaikkien näiden keinojen hyödyntäminen on kasvanut viime vuosina. Erityisesti luottotietopalveluja hyödynnetään Suomessa enemmän verrattuna sekä viime vuoteen että muuhun Eurooppaan. Ennakoivasti luottotietopalveluja hyödyntää 39 prosenttia suomalaisyrityksistä, mikä on enemmän kuin 34 prosenttia viime vuonna ja 37 prosenttia Euroopassa keskimäärin. Asiakkaiden pyytäessä pidempiä maksuehtoja luottokelpoisuutta arvioi 21 prosenttia suomalaisyrityksistä. Eurooppalaisyrityksistä näin toimii keskimäärin 18 prosenttia.

– Luotonhallinnassa tieto lisää tulosta, kun voidaan ennalta ehkäistä maksujen viivästymisen mahdollisuutta ja luottotappioriskien toteutumista. Luottotietopalvelujen avulla voidaan myös tehdä luottopäätöksiä vastuullisemmin. Asiakkaan maksukyvyn huolellinen arviointi auttaa torjumaan velkaongelmia, mikä on hyvä asia yritysten, kuluttajien ja yhteiskunnan kannalta, Iskala toteaa.

Grafiikka, jossa näkyvät yritysten toimet maksuviiveiden torjumiseksi vuosina 2022-2025. Tiedot ovat luotonhallintayhtiö Intrumin tutkimuksesta.
Yritykset ovat vahvistaneet toimiaan maksuviiveiden torjumiseksi.

Tietoja European Payment Report 2025 -tutkimuksesta

Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti (European Payment Report) antaa tietoa maksukäyttäytymisen haasteista ja mahdollisuuksista, joita yritykset kohtaavat Euroopassa ja useilla sektoreilla. Raportti perustuu ulkopuolisen tutkimustoimiston, Longituden, 25 Euroopan maassa teettämään kyselyyn. Vuoden 2025 kyselyyn osallistui yhteensä 9 150 pientä, keskisuurta ja suurta yritystä 15 toimialalta. Vastaajina oli talousjohtajia tai muita henkilöitä, joilla oli taloudellista tietämystä yrityksestä, jossa he työskentelevät. Yritykset on valittu satunnaisesti B2B-tietokannasta. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin marraskuun 2024 ja helmikuun 2025 välisenä aikana.