Intrumin nimissä huijaustekstiviestejä ja huijaussivustoja

Huijausviesteissä kerrotaan, että viestin saajalla on avoin lasku tai maksamatta velka, joka tulee maksaa pikaisesti ja kehotetaan kirjautumaan muun muassa osoitteisiin suomi.fi, tunnistussuomi.info, tunnistussuomi.fi, varmistasuomi.com, vahvistasuomi.com ja suomivarmista.info. Linkit ohjaavat huijausverkkosivuille, joille ei tule kirjautua. Huomioithan, että huijaussivusto voi toimia myös jollakin muulla kuin yllämainitulla verkko-osoitteella. Jos epäilet Intrumin nimissä saamaasi tekstiviestiä, sähköpostia tai puhelua huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos olet antanut huijausviestin yhteydessä henkilötietojasi väärälle taholle tai kirjautunut huijaussivustolle, ilmoita asiasta välittömästi pankillesi ja poliisille.

 

Analyysi: Yrityksillä ennätysvähän maksuviiveitä

Suomen talous on elpymässä, yritysten luotonkysynnässä näkyy kasvua ja elinkeinoelämän luottamus on kohonnut erityisesti rakentamisessa, vähittäiskaupassa sekä teollisuudessa. Pitkään jatkuneen talouden vähäisen aktiivisuuden seuraukset näkyvät toistaiseksi edelleen yritysten maksuviiveissä, joita on tällä hetkellä ennätysvähän. Konkurssit ovat kuitenkin nousussa ja koronan aiheuttama talouden heilahdus ilmenee myös tavanomaista suurempana lopettavien yritysten määrinä.

Intrumin myyntijohtaja Juha Iskalan mukaan loppuvuosi mennään maksuviiveiden kehityksessä todennäköisesti samalla, alhaisella tasolla. Käänne on kuitenkin jo näköpiirissä ja maksuviiveiden lasku on hidastunut.

Maksuviiveiden määrät sekä maakuntia että toimialoja tarkasteltaessa ovat olleet pitkään laskussa ja ovat nyt varsin alhaisella tasolla. Osin tähän on vaikuttanut trattakielto, jonka päätyttyä trattojen määrä on noussut jälleen normaalille tasolle. Talouden aktiivisuuden lisääntyminen heijastuu kyllä myös maksuviiveisiin, mutta näillä näkymin vasta ensi vuoden alkupuolella.

Maksuviiveet ennätysalhaalla

Yritysten maksuviiveet ovat edelleen laskussa valtaosalla toimialoista sekä maakunnista.

  • Suurimmassa osassa maakuntia maksuviiveellisten yritysten osuus on jatkanut laskuaan. Vähäistä kasvua on havaittavissa Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa. Näissä maakunnissa koronatilanne on ollut maltillinen ja rajoituksia on voitu purkaa ilman merkittäviä takapakkeja.
  • Valtaosalla toimialoista maksuviiveellisten yritysten osuus laski vuodentakaiseen verrattuna. Maksuviiveet ovat hivenen nousussa mm. rakentamisen, kuljetuksen ja varastoinnin ja viihteen sekä virkistyksen toimialoilla.
  • Maksuviiveiden lasku on hidastunut vuoden 2021 kolmannen kvartaalin aikana.

Trattamäärät palautuneet ennalleen, konkurssit ja lopettaneiden yritysten määrät nousussa

Trattojen protestikielto oli vuoden 2021 alusta syyskuuhun 2021. Lokakuusta tratan protestointiaika piteni 10 päivästä 21 päivään.

  • Trattaperinnän protestikiellon päätyttyä trattamäärät ovat palautuneet ennalleen.
  • Vuonna 2020 henkilöyhtiöiden perintään siirtyneistä tapauksista keskimäärin joka kymmenes oli trattaperintää. Vuonna 2021 asetetun trattakiellon seurauksena sama luku oli alle prosentin. Luottotappioiden määrä on laskenut 4 prosenttiyksikköä samassa ajassa.
  • Konkurssit ovat lievässä kasvussa (6,1 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna) ja koettelevat erityisesti rakennusalaa, jota vaivaa työvoimapula sekä rakentamisen kustannusten ja hintojen voimakas nousu.
  • Kuljetus ja varastointialan konkurssien määrä kasvoi selkeästi ja erityisesti heinäkuussa vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.
  • Lopettaneiden yritysten määrä on normaalia korkeammalla tasolla.

Tietoa analyysista

  • Analyysin pohjana on Intrumin asiakasdata. Data on kerätty ajalta 1.7. – 30.9.2021. Ajanjaksolla tutkimusaineistossa oli 339 313 yritystä. Maksuviiveitä oli 17 603 yrityksellä eli 5,19 %. Maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,99 % vuodentakaiseen verrattuna.
  • Muut lähteet: Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattori, lokakuu 2021. Finanssialan pankkibarometri, syyskuu 2021. Tilastokeskus, konkurssitilasto.