Vahva tunnistautuminen tuli osaksi kuluttajien verkkomaksuja

Korteilla ja verkossa maksaminen muuttui Suomessa 14.9.2019, kun PSD2-maksupalveludirektiivi astui voimaan. Sen myötä kuluttajien verkkomaksamiseen tuli osaksi vahva tunnistautuminen.

Miten direktiivi vaikuttaa maksamiseen? Ohessa muutamia muutoksia, jotka kuluttajien on hyvä huomioida jatkossa. 

Verkkomaksujen muutos

Aikaisemmin verkko-ostoksia pystyi tekemään pelkällä maksukortilla, mutta nyt verkko-ostokset varmennetaan pankkitunnuksilla. Poikkeuksena on alle 30 euron maksut, joihin ei joka kerta vaadita vahvaa tunnistautumista.

Paperisista tunnusluvuista luovutaan

Pankit edellyttävät jatkossa tekstiviestivahvistusta paperisten tunnuslukulistojen rinnalle. Pankit siirtyvät pois paperisista tunnuslukulistoista pankkikohtaisesti. Asiakkaille tarjotaan uusia tunnistautumisvälineitä ja ohjeistuksia niiden käyttöön.

Erilliset pankkikohtaiset maksutavat loppuvat

Asiakkaat saavat verkkopankkeihin uusia tilitietopalveluita, jolloin samalla alustalla voidaan tarkastella eri pankeissa olevia tilejä.

Mobiilimaksujen vahvempi tunnistautuminen

Pankki vasta pääsääntöisesti kuluttajan tunnistautumisesta verkko- ja mobiilimaksuissa. Tunnistautuminen voi edellyttää sovellukseen kirjatun korttitunnisteen lisäksi esimerkiksi sormenjälkeä tai PIN-koodia. Pelkällä yhdellä klikkauksella kortilla tunnistauminen ei ole enää mahdollista. Poikkeuksena kuitenkin Apple Pay ja Google Pay (maksaminen ei joka kerta edellytä vahvaa tunnistautumista).

Lue lisää, miten suomalaisten ja muiden euroopan maiden kuluttajien maksutavat eroavat toisistaan

Intrum tutki kuluttajien maksutapoja ja viimeisimmässä raportissa kävi ilmi, että suomalaista 63% kertoo käyttävänsä mieluiten kotimaisia verkkokauppoja. Haluatko tietää lisää kuluttajien maksutavoista? Lataa Intrumin Kuluttajien maksutaparaportti 2018

Lähteet:

Finanssivalvonta
Taloussanomat