Intrumin nimissä huijausviestejä ja huijaussivustoja

Intrumin nimissä on lähetetty huijaustekstiviestejä, joissa kehotetaan kirjautumaan muun muassa suomitunnistus.com  ja intrumlasku.com -sivustoille. Kyseiset sivustot ovat huijausverkkosivuja, jolle ei tule kirjautua. Jos epäilet Intrumin nimissä saamaasi tekstiviestiä, sähköpostia tai puhelua huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos olet antanut huijausviestin yhteydessä henkilötietojasi väärälle taholle tai kirjautunut huijaussivustolle, ilmoita asiasta poliisille.


Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa - suosittelemme asioimaan verkkopalvelussamme

Asiakaspalvelumme on tilapäisesti ruuhkautunut tavallista useampien yhteydenottojen vuoksi. Oma Intrum -verkkopalvelumme on sujuva tapa hoitaa asioita kanssamme. Siirry tästä Oma Intrumiin

 

Kouluilla ratkaiseva rooli taloustaitojen opettamisessa haavoittuvassa asemassa oleville nuorille

Suomalaiset nuoret oppivat rahankäytön yleensä vanhemmiltaan. Koulujen rooli tulee tärkeysjärjestyksessä seuraavana. Ratkaisevaksi koulujen rooli muuttuu silloin, kun nuori on jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa eikä oppia kotoa ole saatavissa. Merkittävä määrä nuoria jää edelleen taloustaidoissa väliinputoajiksi; riittävästi tietoa oman talouden hoitamiseen ei saa ja apua pitää hakea ulkopuolisilta tahoilta. Halua omien taloustaitojen parantamiseen kuitenkin on ja koronakriisin aiheuttama epävarmuus on sitä vain lisännyt.

Ehdotus kansallisen talousosaamisen strategiaksi tunnistaa suomalaisten talousosaamisen kahtiajaon sekä erityisesti koulujen tärkeän roolin taloustaitojen opetuksessa. Itlan* tuore raportti vahvistaa maksuhäiriöiden keskittyvän elämässään vaikeuksia kohdanneille nuorille aikuisille ja ratkaisujen löytyvän muun muassa oppilaitoksista.

Intrumin vuosittaisen kuluttajatutkimuksen mukaan nuoret (18-21 -vuotiaat) saavat talousoppinsa yleensä vanhemmiltaan (68%). Runsas puolet (52%) pitää puolestaan koulua tärkeimpänä tietolähteenä. Kuitenkin lähes 30 prosenttia nuorista sanoo, ettei saa riittävästi tietoa päivittäisen talouden hoitamiseen ja hakee usein ulkopuolista apua.

Mistä saamasi talousvalistus on peräisin?

Koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden myötä taloudellisen turvallisuuden ja taloustaitojen parantamiseen aikoo satsata lähes 40 prosenttia nuorista. Talousturvallisuudesta onkin tullut yksi nuorten tärkeimmistä prioriteeteista.

Korona kirittänyt nuorten halua parantaa taloustaitojaan

Lähes puolet Intrumin kyselytutkimukseen vastanneista on jo tehnyt toimenpiteitä talouslukutaitojen kohentamiseksi; suosituimpia keinoja ovat henkilökohtaisen talouden podcastien kuuntelu sekä median talousuutisten seuraaminen.

Mitä olet tehnyt parantaaksesi taloudellista lukutaitoasi?

“Hienoa, että monet nuoret tunnistavat talousosaamisen yhdeksi perustaidoksi ja ovat omaehtoisesti halukkaita parantamaan osaamistaan. Haavoittuvassa asemassa olevilla nuorilla ei välttämättä kuitenkaan ole kykyä samaan. Nuorista pitää ottaa koppia jo koulussa, sillä kehnot taloustaidot johtavat todennäköisemmin ylivelkaantumiseen myöhemmin. Taloustaitojen tulee olla aine, jota opetetaan koulussa tasapuolisesti kaikille.”

Tukea nuorille oman talouden hallitsemiseen

  • Takuusäätiö, rahankäytön verkkovalmennus alle 25-v. itsenäistyville nuorille
  • Taloustaitohanke, vamos/taloustaitohanke

Talousosaamisen materiaaleja opettajille

  • Nuorten Akatemian TarkkaFyrkka -materiaalit
  • Talous ja nuoret TAT: Mun elämä, mun vastuu -virtuaalioppitunnit

Lähteet