Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa - suosittelemme asioimaan verkkopalvelussamme 

Asiakaspalvelumme on tilapäisesti ruuhkautunut tavallista useampien yhteydenottojen vuoksi. Oma Intrum -verkkopalvelumme on sujuva tapa hoitaa asioita kanssamme. Siirry tästä Oma Intrumiin

Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä

Jos epäilet Inrumin nimissä saamaasi viestiä tai puhelua huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Miten arvonlisäverokannan nosto vaikuttaa yrityksiin?

Hallitus päätti huhtikuussa arvonlisäverokannan nostosta, jonka on määrä astua voimaan jo syyskuun alussa. Kyse on yritysten päivittäisen toiminnan tasolla hyvin kokonaisvaltaisesta ja aikataulullisesti erittäin tiukasta muutoksesta, johon on syytä ryhtyä valmistautumaan välittömästi.

Hallitus kokoontui huhtikuussa neuvottelemaan julkisen talouden suunnitelmasta tuleville vuosille. Neuvotteluissa käsiteltiin myös arvonlisäveron korotusta ja lopputulemana hallitus päätti, että yleistä arvonlisäverokantaa korotetaan 1,5 prosenttiyksiköllä, jolloin yleinen arvonlisäverokanta kohoaa 25,5 prosenttiin. Samalla makeisten ja suklaan arvonlisäveroa päätettiin nostaa nykyisestä alennetusta 14 prosentin verokannasta uuden yleisen arvonlisäverokannan mukaiseen 25,5 prosenttiin.

Syyskuun 1. päivänä voimaan astuvan yleisen arvonlisäverokannan nosto on herättänyt yrityksissä aivan perusteltua huolta. Kyse on yritysten kannalta aikataulullisesti hyvin tiukasta uudistuksesta, johon on syytä ryhtyä valmistautumaan välittömästi.

Muutoksella on yritysten kannalta vaikutusta esimerkiksi käytössä oleviin toiminnanohjaus- ja kassajärjestelmiin, hinnoittelukäytäntöihin, myynti- ja ostosopimuksiin sekä arvonlisäveron ajalliseen kohdistamiseen. Kyse on siis jo yritysten päivittäisen toiminnan tasolla hyvin kokonaisvaltaisesta muutoksesta.

Miten valmistautua arvonlisäverokannan nostoon?

Arvonlisäverokannan noston edellyttämien muutosten toteuttaminen vaatii isoja toimenpiteitä yritysten käytäntöihin. Me Intrumilla olemme listanneet muutamia vinkkejä, joilla yrityksesi voi pyrkiä valmistautumaan tulevaan uudistukseen ja varmistumaan siitä, että uudistusten läpivienti tapahtuu sulavasti.

 • Muutokset toiminnanohjaus- ja kassajärjestelmiin.
  Varmistukaa yrityksessänne siitä, että IT-järjestelmänne kykenevät käsittelemään ongelmitta desimaalimuotoisen arvonlisäverokannan. Suomessa arvonlisäverokannat ovat perinteisesti olleet täysiä prosenttilukuja, jolloin murtoluvut saattavat aiheuttaa päänvaivaa erityisesti vanhemmissa järjestelmissä. Intrumin laatiman selvityksen perusteella 75 prosenttia vastanneista kykeni järjestelmissään käsittelemään desimaaleja ongelmitta jo nyt.
 • Muutokset myynti- ja ostosopimuksiin.
  Myynti- ja ostosopimusten osalta on hyvä varmistua siitä, että muutokset verokannoissa on huomioitu. Näin vältytään ylimääräisiltä yllätyksiltä, jotka saattavat vaikuttaa suoraan yrityksesi katteeseen.
 • Muutokset hinnoittelukäytäntöihin.
  Yrityksessäsi on syytä tarkistaa edellyttääkö muuttunut arvonlisäverokanta muutoksia myös hinnoittelukäytäntöihin. Makeisten ja suklaan myyjien on kiinnitettävä erityistä huomiota hinnoittelukäytäntöihinsä näiden siirtyessä uuden yleisen verokannan piiriin. Arvonlisäverokannan uudistus saattaa luoda yrityksellesi myös mahdollisuuksia hinnoittelun suunnittelun näkökulmasta.
 • Arvonlisäveron ajallinen kohdistaminen huomioitava.
  Siirtymävaiheessa käytettävä verokanta saattaa aiheuttaa hämmennystä. Yrityksessäsi on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä verokantaa sovelletaan esimerkiksi keskeneräisiin projekteihin, ennakkomaksuihin ja alennuksiin.

Edellä mainittujen vinkkien lisäksi yrityksessäsi on syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, luoko uudistus tarvetta henkilöstön kouluttamiselle aiheen tiimoilta. Henkilökunnan osaaminen on avainasemassa uudistuksen menestyksekkään läpiviemisen kannalta. Näin yrityksessäsi vältytään virheellisen arvonlisäverokäsittelyn aiheuttamilta riskitilanteilta. Myös muiden asiakirjojen kuin myynti- ja ostosopimusten osalta on syytä varmistua siitä, että muuttunut arvonlisäverokanta on huomioitu.

Kun kyse on näin kokonaisvaltaisia toimenpiteitä aiheuttavasta muutoksesta, on yrityksesi syytä alkaa varautumaan siihen pikimmiten, jotta uudistukseen liittyviltä taloudellisilta riskeiltä voidaan välttyä.

Intrumin arvonlisäverotuksen asiantuntijat ovat apunasi uudistuksessa

Me Intrumilla seuraamme tiiviisti uudistuksen kehitystä. Jos yrityksessäsi on haasteita tai epäselvyyksiä uudistuksen toteuttamisessa, asiantuntijamme ja yli 30 vuoden kokemuksemme ovat käytettävissäsi. Avullamme saat täsmälliset vastaukset omiin tarpeisiisi. Kun oikea arvonlisäverokäsittely on selvillä, kykenee yritys harjoittamaan liiketoimintaansa parhaissa mahdollisissa olosuhteissa kustannustehokkaasti.

Justus Joki
Tax Advisor

Intrumin Tax Advisor Justus Joki kirjoittaa arvonlisäverokannan korotuksen vaikutuksista yrityksissä ja miten yritykset voivat valmistautua arvonlisäverokannan muutokseen.
Kirjoittaja on Intrumin Tax Advisor Justus Joki.

Haluatko kuulla lisää arvonlisäveropalveluistamme?

Täytä alla oleva lomake  ja olemme sinuun yhteydessä: