Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä 

Jos epäilet yhteydenottoa huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Säästösuunnitelma – Kuinka suunnitella säästämistä?

Haluaisitko säästää enemmän rahaa? Säästösuunnitelman avulla on helpompaa saavuttaa tavoitteesi. Ohessa parhaat vinkkimme kasvavan säästötilin luomiseksi.

Monet ihmiset ajattelevat, että säästäminen on vaikeaa. Mutta jos tulosi ja menosi ovat hallinnassa, pitäisi olla mahdollista laittaa sivuun pieniä summia. 

Hanki yleiskuva kulutuksestasi

Säästääksesi enemmän, sinun täytyy kuluttaa vähemmän. Siksi ensimmäiseksi sinun täytyy saada yleiskuva siitä mihin rahasi kuluvat. Monet ihmiset tietävät tarkalleen paljonko tilille tulee rahaa kuukausittain, mutta unohtavat tarkistaa jälkikäteen mihin rahat ovat menneet. Katso tiliotteesta mihin rahasi ovat menneet normaalina kuukautena. Kun sinulla on yleiskuva kulutuksestasi, olet valmis yrittämään vähentämään menojasi.  

Päätä budjetti

Ei ole salaisuus, että säästäminen vaatii hyvää näkemystä omasta taloudesta. Rahanhallinnan avuksi on tärkeää laatia budjetti. Sinulla pitäisi olla yleiskuva budjetissasi:

  • tuloistasi
  • erilaisista kuluista
  • rahasta säästöjä varten

Erottele kulutuksesi eri kategorioihin, jotta sinulla on tarkempi kuva menoistasi ja siitä missä voit mahdollisesti hieman kiristää menojasi. Mieti, kuinka paljon haluat säästää kuukaudessa ja määritä budjettisi sen mukaan.

Vinkki: Pidä budjettisi näkyvilla matkapuhelimessasi, jotta voit tarkistaa rahatilanteesi milloin tahansa.

Muuta käsitystäsi rahasta

Hyvä taloudenhoito tarkoittaa sitä, että vältät kuluttamasta enemmän kuin tienaat. Kulutuksen vähentäminen voi olla vaikeaa monelle. Jos sinulla on yleiskuva kulutuksestasi ja tiedät missä voisit supistaa menojasi, olet oikealla polulla.

On olemassa monenlaisia harjoituksia, jotka voivat auttaa sinua muuttamaan käsitystäsi rahasta ja välttämään houkutusta kuluttaa. Keskeinen taktiikka on päätöksen viivyttäminen. Saatat sen seurauksena huomata muuttavan mieltäsi.

Toinen hyvä taktiikka on tarkastella ostosta verrattuna tuntipalkkaasi. Ota selvää montako tuntia sinun tulisi työskennellä, jotta sinulla olisi varaa kyseiseen tuotteeseen. Onko se sen arvoinen? Voit myös yrittää maksaa kaiken käteisellä. Silloin voit käyttää vain ne rahat, jotka olet jo päättänyt, mihin sinulla on varaa.

Aseta realistiset säästötavoitteet

Budjetin lisäksi sinun tulee asettaa tavoitteet säästämiselle. Tavoitteiden tulee olla realistiset suhteessa tuloihisi ja menoihisi.

Jos tavoitteena on ostaa kiinteistö tai uuden keittiön asentaminen, on järkevää asettaa säästötavoitteet tietylle ajanjaksolle, esimerkiksi vuodeksi. Voit myös asettaa viiden vuoden pitkänajan säästötavoitteen. Kun näet, että summa kasvaa kuukausi kuukaudelta, se motivoi sinua säästämään yhä enemmän.

Korkoa korolle tarkoittaa, että rahasi kasvavat sitä enemmän, mitä enemmän säästät. Jos säästät korkeakorkoiselle tilille tai osaketilille, tulokset ovat vieläkin positiivisemmat. Käytä säästölaskuria selvittääksesi paljonko saat korkoa ja korkoa korolle ja päätä talouteesi sopiva säästötavoite.

Voit säästää eri tavoilla, kuten normaalille säästötilille, korkeakorkoiselle tilille, osakkeisiin tai rahastoihin. Kysy pankiltasi neuvoa ja vinkkejä eri säästötapoihin.

Vinkki: Vertaile eri pankkien antamia korkoja.

Tee säästösuunnitelma

Säästötavoitteet eivät toimi kunnolla, jos sinulla ei ole varsinaista suunnitelmaa säästämiseen. Katso säästämistä pitkän aikavälin prosessina sen sijaan, että venyttäisit penniä kuukausittain. Joinain kuukausina on helpompi pistää ylimääräistä rahaa säästötilille kuin toisina. Säästösuunnitelma voi olla joustava ottaen huomioon lomat ja epäsäännölliset kulut niin kauan kuin työskentelet vuoden loppuun asetetun säästötavoitteen eteen.

5 vinkkiä kuinka on helpompi pysyä säästösuunnitelmassa

1. Maksa itsellesi ensin

Sen sijaan, että katsot kuinka paljon rahaa on kuun lopussa jäljellä, aseta säästöjesi maksaminen etusijalle, kun saat palkan. 

2. Laita automaattiveloitus tilillesi 

Aseta palkkatilillesi automaattiveloitus siirtääksesi rahaa säästötilillesi palkkapäivänäsi. Tämä auttaa välttämään houkutuksia kuluttaa rahaa asioihin, joita et tarvitse.

3. Säästä kaikki ylimääräiset tulot

Kun saat palkankorotuksen tai odottamattoman bonuksen, saattaa olla houkuttelevaa laittaa se kulutukseen. Sen sijaan, ota tavaksi laittaa kaikki ylimääriset tulot säästötilille. 

 4. Ota useita säästötilejä

Kun asetat erilaisia säästötavoitteita, sinun tulisi myös ottaa erilaisia säästötilejä eri tarkoituksiin. Monet nettipankit antavat tehdä sen helposti. Yksi motivointivinkki on antaa säästötilille esimerkiksi nimi ’unelmakoti’, ’Thaimaan matka’ tai ’uusi keittiö’. Lisäksi sinulla tulisi olla käyttötili ja puskurirahastotili. On myös järkevää aloittaa eläkesäästäminen ajoissa. 

5. Ole uskollinen säästösuunnitelmalle ja budjetillesi

Saavuttaaksesi säästötavoitteet, on tärkeää, että pitäydyt säästösuunnitelmassasi. Joskus on kuukausia, jolloin eteesi tulee odottamattomia kuluja ja säästäminen on vaikeaa. Yritä säästää enemmän toisina kuukausina, jotta saavutat vuoden säästötavoitteesi. Realistisen säästösuunnitelman, budjetin ja maalaisjärjen avulla pystyt täyttämään säästöpossun.