Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä 

Jos epäilet yhteydenottoa huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Onko luoton ottaminen kriisitilanteessa hyvä vai huono idea?

Jopa hyvin hallitulla budjetilla kukaan ei ole immuuni taloudellisille yllätyksille. Työn menetys, iso odottamaton lasku, kodinkoneen vika tai vielä isompi auton hajoaminen ovat kaikki asioita, joita voi olla joskus pakko kohdata.

Vaikka puskurirahasto on ideaalinen tällaisiin tilanteisiin, meillä kaikilla ei ole tarvittavia resursseja ottaa vastaan taloudellisia iskuja, joita elämä tuo eteen. Silloin laina voi olla ainoa mahdollinen keino selviytyä. Mutta mitkä ovat tämän vaihtoehdon edut ja haitat? 

Millaista luottoa on saatavilla?

Odottamattoman kuluerän edessä, kulutusluotot eli vakuudettomat lainat ovat houkutteleva keino maksaa lasku. Lainan koot vaihtelevat, ja niitä voivat myöntää pankki tai muut rahoituslaitokset ja yritykset.

Kulutusluottoihin voi kuulua:

  • Laina arvokkaamman esineen, kuten auton tai huonekalun, rahoittamiseen. Myyjä tarjoaa luottoa ostohetkellä ja myynti peruuntuu, jos luottoa ei myönnetä.
  • Lainoja, joita voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla ja jotka maksetaan takaisin ajan myötä.
  • Kivijalkaliikkeiden ja verkkokauppojen tarjoamat maksumahdollisuudet.
  • Termillä kulutusluotto asiakkaille tarjotaan monenlaisia luottoja, kuten tililuottoja (korttiluotto, luotollinen tili) ja kertaluottoja (joustolainat, pikavipit).

Nopea ja helppo ratkaisu

Kulutusluoton suurin etu on rahan nopea saatavuus, jonka voit sitten maksaa vähitellen takaisin. Tämäntyyppisen luoton etuna on lakisääteinen oikeus perua luottosopimus, jos lainanottaja löytää toisen ratkaisun. Sinulla on myös oikeus maksaa kuluttajaluottosi kokonaan pois ennen luoton erääntymistä tai lyhentää luottoa sovittua isommalla summalla. Luottosopimuksen voi perua ilmoittamalla siitä luotonantajalle kirjallisesti tai muulla pysyvällä tavalla 14 päivän kuluessa sopimuksen tekemisestä. Luotonantajalla voi olla oikeus vaatia luoton perumisesta korvausta.

Kulutusluotto on usein halvempaa kuin pankin tilinylitys, jonka hinta voi olla kohtuuton, jos sitä ei makseta takaisin hyvin nopeasti. Sinun tulisi kuitenkin välttää joutumasta vieläkin monimutkaisempaan velkaantumistilanteeseen ottamalla lainaa tilinylityksen kattamiseksi. Jos velkasi kasvavat, pyydä taloudellista neuvontaa ja keskustele lainanantajasi kanssa.

Tiettyjä kulutusluottoja voi usein maksaa takaisin etuajassa ilman lisäkustannuksia, mikä antaa sinulle mahdollisuuden päästä veloistasi eroon niin pian kuin mahdollista.

Piilevät vaarat

Päätös myöntääkö luotonantaja sinulle luottoa vai ei riippuu vakavaraisuudestasi ja kyvystäsi maksaa laina takaisin. Kulutusluotot voivat antaa tilapäistä hengähdystaukoa, mutta ne on aina maksettava takaisin lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.

Riippuen siitä minkälainen luotto on valittu, lainakustannukset voivat olla erityisen korkeat. Kulutusluotot ovat pääsyy kotitalouksien ylivelkaantumiseen. Ne myös antavat harhakuvan, että voit ostaa mitä vain milloin vain.

On tärkeää olla lankeamatta tähän ansaan ja ottaa takaisinmaksun ehdot huomioon, mukaan lukien korot ja erilaiset maksut, joita voidaan periä. Varmista, että sinulle jää riittävästi rahaa elämiseen maksaessasi hyväksymiäsi kuukausimaksuja.

Luottoa käytettäessä on järkevää valita yksittäinen, tietty laina mahdollisimman lyhyeksi ajaksi, kunnes saat taloutesi takaisin raiteilleen.