Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä 

Jos epäilet yhteydenottoa huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Kiinnitä huomiota kuluihisi

Jos teet budjetin tarkasti, älä unohda suunnitella tulevaisuutta varten. Ole myös tietoinen lisäkustannuksista, joita kulutuspäätöksesi voivat aiheuttaa. Otamme esille joitakin yleisiä kuluja, joihin kuluttajat voivat kompastua, ja annamme vinkkejä miten voit rajoittaa niiden vaikutusta budjettiisi.

Kun määrität budjettiasi, kiinteät kuukausittaiset maksut kuten vuokra, internet, puhelinliittymä ja vakuutusmaksut ovat melko helppoja ennustaa. Kuitenkin muut kulut voivat ylittää budjettisi enemmän kuin kuvittelit.  

Vapaa-aika 

Tämä on alue, josta aiheutuu helposti ylimääräisiä kuluja. Esimerkiksi, jos liityt urheiluseuraan tai salille, budjetoit sen vuosikustannuksen, mutta unohdat, että tarvitset asun tai muita ylimääräisiä varusteita. Samalla tavoin elokuvissa tai huvipuistossa käynti voi maksaa enemmän kuin pääsylipun verran kun otat huomioon ruoan ja muiden lisätarvikkeiden ostamisen. Pelikonsoleissa on myös hyvä mahdollisuus kuluttaa enemmän kun halutaan uusia pelejä, ylimääräisiä sisältöjä ja maksullisia tilauksia.  

Kodin kunnostus

Suunnitteletko remontoivasi talosi tai huoneistosi huoneen? Vaikka olisit saanut sitovia tarjouksia ja budjetoinut tarkasti, kannattaa lisätä hieman ylimääräistä remonttibudjettiin, jolla kattaa mahdolliset ylimääräiset kulut. Kun remontti alkaa, on tyypillistä löytää ongelmia, jotka ovat olleet piilossa seinien sisällä. 

Lemmikkieläimet

Jos olet päättänyt hankkia lemmikkieläimen, varmista, että olet realistinen kustannuksista, joita se aiheuttaa sinulle. Ruoan ja päivittäisen hoidon lisäksi sinun tulee ottaa huomioon vakuutus, terveydenhuolto ja hoitokustannukset, kun olet poissa. Eläinten tarpeet muuttuvat niiden kasvaessa, joten ole tietoinen myös tulevista kustannuksista. 

Laitteet

Jos päätät investoida leipäkoneeseen leivän valmistamista varten tai kivennäisvesilaitteeseen säästääksesi kulujasi, ota huomioon kaikki kustannukset. Jos innostut lisäominaisuuksiin – kuten erilaisiin jauhoihin eri reseptien testaamiseen tai siirappeihin virvoitusjuomien valmistamiseen, saatat menettää toivotut säästöt. 

Avain onnistuneeseen budjetointiin on hyvässä suunnittelussa: tavoite on selviytyä väistämättömistä kuluista jättäen tilaa pienille nautinnoille. 

 

  1. Listaa selkeästi tulosi, kiinteät kulut ja muut kulut. Kun suunnittelet budjettiasi, ole mahdollisimman tarkka ja kattava. Harkitse kaikkia mahdollisia skenaarioita. 
  2. Opi erottamaan välttämätön valinnaisesta ja valitse mihin ylimääräiseen käytät rahasi. Ei ole kyse siitä, että kiellät itseltäsi jokaisen pienen nautinnon, vaan sinun tulee päättää mitkä kulut laitat etusijalle. 
  3. Aseta rajat. Pitämällä mielessä alusta alkaen mitä voit kuluttaa tiettyyn asiaan, sinulla on pienempi houkutus ylittää tulojasi. Suunnittele esimerkiksi vuosibudjetti urheilulle tarpeidesi mukaan. 
  4. Puskurirahasto on tarkoitettu korvaamaan valinnaiset kulut. Pidä sitä lemmikkieläimesi hätätilannetta tai odottamatonta tulojen laskua varten. 
  5. Tiettyjä kuluja voi kompensoida ryhtymällä varotoimiin aikaisemmin. Vakuutus voi korvata joitain odottamattomia kustannuksia. Päätä mitä vakuutusta tarvitset lemmikillesi, kodillesi, omaisuudellesi ja tulojasi varten.