Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä 

Jos epäilet yhteydenottoa huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Perintätiedot

Perintätiedot

Perintätiedot eli maksuviivemerkinnät kielivät yrityksen kassavirtaongelmista. Perintätietoa seuraamalla tunnet yrityksen maksuviiveet ja osaat ennakoida omien saatavien kotiutumista ja räätälöidä maksuehtoja.

Perintätiedot eli maksuviivemerkinnät ovat yrityksiltä perinnässä olevia riidattomia saatavia, laskuja, jotka voidaan lain sallimissa rajoissa rekisteröidä luottotietorekisteriimme. Tieto perinnässä olevasta saatavasta säilyy luottotietorekisterissä kuusi (6) kuukautta. Se voi olla avoin maksuviive eli perintäsaatava, jota ei ole maksettu, tai maksettu maksuviivemerkintä, jolloin perintäsaatava on maksettu. Mikäli maksuviivemerkinnän aiheuttanutta perintäsaatavaa ei makseta, se voi edetä maksuhäiriömerkinnäksi.

Yrityksen maksuviiveet -raportti

Yrityksen maksuviiveet -raportilla listataan kaikki viimeisten kuuden kuukauden aikana syntyneet perintäsaatavat, avoimet ja maksetut sekä niiden rekisteröintipäivämäärä. Listauksesta näet myös avoimen perintäsaatavan summan sekä velkojan toimialan.

Perintätiedot sisältyvät useimpiin Intrum Luottotietopalvelun tuotteisiin, kuten Pikaluottosuositus Plus ja Jatkuva luottosuositus. Perintään siirtyneet saatavat kielivät kassavirtaongelmista. Kun seuraat perintäsaatavia maksuviivemerkintöjen avulla, osaat ennakoida omien saatavien kotiuttamista räätälöimällä maksuehtoja! Tutustu myös muihin maksutapatuotteisiimme.

Miten perintätietoa tulisi tulkita?

Perintätiedosta voidaan päätellä, että yrityksellä on vaikeuksia selvitä juoksevista kuluistaan, jolloin sillä on kassavirtaongelmia. Kassavirtaongelma on todellinen, mikäli perintäsaatavia alkaa kertymään useita ja yrityksestä löytyy negatiivista perintätietoa. Joskus yksittäinen perintäsaatava voi olla unohdus tai ongelma yrityksen tavassa hyväksyä laskua maksuun. Tätä emme perintädatasta voi kuitenkaan tulkita, ilman, että tarkastellaan myös yrityksen taloudellista tilannetta ja toimialaa.

Perintäsaatavan suuruutta tulee aina verrata yrityksen kokoon ja taloudelliseen tilanteeseen. Lisäksi sitä on syytä verrata yrityksen omiin saataviin kyseessä olevalta yritykseltä. Esimerkiksi, jos yritykseltä laskutetaan kuukausittain 150 euroa ja yritykselle tulee säännöllisesti samansuuruisia tai suurempia perintätietomerkintöjä, voi olla, että riski sille saatteko omat saatavanne, on kasvanut.  

Perintätiedon negatiivisella luonteella on kuitenkin myös positiivinen piirre silloin, kun se on maksettu perintäsaatava. Tällöin se kertoo sen, että yritys on kuitenkin pystynyt suoriutumaan maksusta, vaikkakin maksutapa on ollut viiveellinen. Perintätietoa seuratessa on syytä kiinnittää huomiota myös viiveiden säännöllisyyteen ja siihen millä aikataululla ne muuttuvat maksetuiksi perintäsaataviksi.

Perintätiedon tulkinta on myös tilannesidonnaista

Perintätieto kuitenkin aina ennakoi yrityksen talousvaikeuksia, varsinkin jos perintäsaatavia on määrällisesti paljon. Tällöin on syytä harkita maksu- ja sopimusehtojen päivittämistä, mikäli perintäsaatavat suhteessa yrityksen taloudelliseen tilanteeseen ovat merkittäviä.

Perintätiedon tulkinta on aina tilanne- ja asiasidonnaista. Aina voi olla mahdollista, että yrityksen taloudellinen tilanne on jo huono, mutta se kykenee vielä toistaiseksi selviämään maksuista laskuistaan. Kun perintädatan perusteella on kyetty ennakoimaan yrityksen taloudellisia vaikeuksia, voidaan turvata oman saatavan kotiuttaminen tarvittavilla toimilla. Siinä vaiheessa kun perintäsaatava etenee maksuhäiriöksi, ovat usein kaikki velkojat perimässä saataviaan ja saatavan kotiuttaminen on jo vaikeampaa.