Yritysten maksukyky pysyi lähes ennallaan vuoden viimeisellä neljänneksellä

Vuoden viimeisellä neljänneksellä 16 870 yrityksellä ilmeni maksuviiveitä. Maksuviiveellisiä yrityksiä oli siis 5,44 prosenttia kaikista yrityksistä. Maksuviiveiden määrä kasvoi 5,37 prosentista 5,44 prosenttiin, mikä tarkoittaa 1,3 prosentin kasvua vuodentakaisesta tilanteesta.

- Talouden vilkastuminen kasvattaa volyymeja, ja tuo yritykselle uusia asiakkaita. Tämä heijastuu perintätoimeksiantojen kasvuun, toteaa Intrumin myynti- ja markkinointijohtaja Juha Iskala.

Maksuviiveitä on eniten 100 henkilöä työllistävillä yrityksillä. Tässä kokoluokassa yritysten maksuviiveet lisääntyivät 5 prosenttia vuoden 2016 loka-joulukuun tilanteeseen verrattuna.

Maakunnittain mitattuna yritysten maksuviiveiden osuus on suurin edelleen Pohjois-Savossa, yhteensä 6,69 prosenttia pohjoissavolaisista yrityksistä. Määrä kasvoi 5,02 prosenttia edellisen vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna. Yritysten maksukyky näyttää olevan vahvinta Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa.
- Pohjanmaalla on runsaasti pienyrittäjyyttä, ja yritystoiminta ei ole keskittynyt vain yhden toimialan varaan. Alueen työttömyysaste on myös matala. Nämä seikat tekevät Pohjanmaasta perinteisesti vahvan talousalueen, mikä näkyy myös yritysten maksukyvyssä, sanoo Juha Iskala.

Maksuviiveetä maakunnittain

Toimialoista eniten maksuviiveitä on majoitus- ja ravitsemustoimintaa harjoittavilla yrityksillä. Vuoden viimeisellä neljänneksellä 10,8 prosentilla alan yrityksistä ilmeni maksuviiveitä. Määrä väheni 1,85 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Maksuviiveet toimialoittain

Maksuviivetutkimus Q4/2017 tiedot perustuvat Intrumin Luottotietorekisterin tietoihin.

Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puh: 050 370 6333
Leena Rindell, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, leena.rindell@intrum.com, +358 9 229 11 623
Seuraava maksuviiveraporttimme ilmestyy huhtikuussa 2018.