Yrityksiä painostetaan pidentämään myöntämiään maksuaikoja

Maksuaikalaki lyhensi vuosi sitten yritysten väliset maksuajat korkeintaan 30 päivään. Koska maksuajoista voi kuitenkin edelleen sopia, lakiuudistus ei ratkaissut pitkien maksuaikojen ongelmaa. Pk-yritykset ovat edelleen isompien talutushihnassa ja kärsivät dramaattisistakin seurauksista.

Intrum Justitian maksutaparaportista selviää, että kahta kolmesta yrityksestä Suomessa on painostettu myöntämään pidempiä maksuaikoja kuin mihin ne olisivat olleet valmiita. Määrä ei ole juuri muuttunut vuodentakaisesta, vaikka pitkiä maksuaikoja on yritetty suitsia uudistamalla maksuaikalakia.

- Monien pienten ja keskisuurten yritysten tilanne on varsin vaikea, kun niiltä vaaditaan pidempiä maksuaikoja. Suurten yritysten neuvotteluasema on niin vahva, että niihin joudutaan suostumaan. Pidentyneistä maksuajoista on syntynyt kierre, koska yritykset jotka ovat joutuneet myöntämään pidempiä maksuaikoja asiakkailleen joutuvat vaatimaan niitä myös itse, toteaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Tutkimuksen mukaan 42 prosenttia yrityksistä on joutunut myöntämään pidempiä maksuaikoja myös pk-yrityksille, mikä kertoo kierteen syntyneen. Suuremmille yrityksille pidempiin maksuaikoihin on myöntynyt 73 prosenttia yrityksistä.

Kyselyssä tiedusteltiin, miten yritykset ovat toimineet, kun heitä pyydetään pidentämään maksuehtoa. Vain seitsemän prosenttia yrityksistä koki olevansa sellaisessa tilanteessa, että ne eivät joudu neuvottelemaan pidemmistä maksuehdoista lainkaan. Monet yrittävät huomioida pidentyneen maksuehdon hinnoittelussa.

- Maksuehdosta sopiminen tarkoittaa nyt käytännössä sitä, että suuret yritykset sanelevat ehdot pk-yrityksille. Näin ei saisi olla, sillä maksuajan säännöllisestä pidentämisestä voi koitua myyjälle vakavia likviditeettiongelmia, Iskala huomauttaa.

Intrum Justitian maksutaparaportti

Tiedot perustuvat Intrum Justitian maksutaparaporttiin. Raportti perustuu 29 Euroopan maassa helmi-huhtikuussa 2016 toteutettuun kyselytutkimukseen. Raportissa vertaillaan maakohtaisia ja kansainvälisiä trendejä maksukäyttäytymisessä ja maksutavoissa.

Katso muut päätulokset ja lataa raportti: www.intrum.fi/maksutaparaportti

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

  1. Huolehdi, että yritykselläsi on johdonmukainen ja ajantasainen luottopolitiikka.
  2. Varmista, että myyt asiakkaille, joiden maksukykyyn voit luottaa. Tarkista myös jo olemassa olevien asiakkaiden maksukyky säännöllisesti.
  3. Muistuta viivästyneistä maksuista ripeästi. Mitä tuoreempi saatava on, sitä todennäköisemmin se maksetaan.
  4. Huolehdi, että myynti- ja talousosasto toimivat yhteistyössä luottotappioiden torjumiseksi.
  5. Tasapainota asiakasrakennetta riskien ja kasvupotentiaalin perusteella.

Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333
Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 850 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 602 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää. www.intrum.fi