Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa - suosittelemme asioimaan verkkopalvelussamme 

Asiakaspalvelulumme on tilapäisesti ruuhkautunut tavallista useampien yhteydenottojen vuoksi. Oma Intrum -verkkopalvelumme on sujuva tapa hoitaa asioita kanssamme. Siirry tästä Oma Intrumiin

Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä

Jos epäilet Inrumin nimissä saamaasi viestiä tai puhelua huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Vinkit oman talouden hallintaan - alle 25-vuotiaiden vaikeasti velkaantuneiden velkamäärät kasvaneet

Kansainvälisen nuorten päivän 12.8.2022 teemana on lisätä sukupolvien välistä yhteenkuuluvuutta. Sukupolvien tulee toimia yhdessä yhteisen maailman rakentamisen ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Yksi keino lisätä kestävää kehitystä on harkita kulutustottumuksiaan ja hallita samalla paremmin omaa talouttaan. Vaikka alle 25-vuotiaiden nuorten velkaantuneisuus on selvästi kasvanut viime vuosina, aina on mahdollista hankkia apua ja selvitä veloistaan. Velkojen kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Tänään 12.8. vietetään kansainvälistä nuorten päivää ja sunnuntaina 14.8. on taloustietoisuuden päivä. Kansainvälinen nuorten päivä haluaa lisätä yhteenkuuluvuutta sukupolvien välillä yhteisen, paremman maailman rakentamisessa. Epävarmassa maailmantilanteessa nuoret kaipaavat olla osana sukupolvien välistä ketjua ja toivovat saavansa viisaita neuvoja jo elämää nähneiltä vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan myös talousasioissa.

Pandemian jäljet näkyvät nuorilla paitsi kasvavina mielenterveyden ongelmina myös nuorten aikuisten velkaantumisena. Tutkimustemme mukaan nuorten (18-24 -vuotiaiden) vaikea velkaantuminen on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana 96 prosenttia. Vaikean velkaantumisen syitä voivat olla muun muassa koronapandemian aiheuttamat lomautukset ja työpaikan menetykset sekä kulutusluottojen helppo saatavuus. Kotitaloudet nostivat kulutusluottoja toukokuussa 15% enemmän kuin vuosi sitten* ja nuorten velkaantuminen on heikentynyt entisestään alkuvuoden aikana.

- Alle 25-vuotiaiden nuorten aikuisten määrä Intrumin velallisissa on kasvanut selvästi. Kasvu näkyy erityisesti jo aiemmin velkaantuneiden sekä vaikeasti velkaantuneiden ryhmissä. Oman talouden hallinta saattaa olla hukassa ja nuoret velkaantuvat muun muassa nostaessaan kulutusluottoja, ostaessaan verkkokaupoista luotolla ja maksamattomien vuokrarästien vuoksi. Joskus taustalla voi olla myös peliriippuvuutta. Lisäksi korkea inflaatio on lisännyt haasteita tavallisessa arjen selviytymisessä, mikä voi ennakoida maksuvaikeuksien lisääntymistä”, toteaa Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala.

On tärkeää, että nuori oppii heti itsenäistymisen alkumetreillä pitämään omat tulot ja menot kurissa, jotta vältytään ylivelkaantumiselta. Velkaa ei kuitenkaan pidä pelätä, sillä luotonanto ja velka ovat olennainen osa toimivaa yhteiskuntaa.

Intrumin kuluttajien maksutaparaportissa 49% vastaajista kertoi saaneensa talouslukutaidot vanhemmiltaan ja 39% kertoi koulun olevan pääasiallinen tietolähde taloustietämyksen kartuttamiselle. Jos oma talous ei ole syystä tai toisesta tasapainossa, ota talteen käytännön neuvot, joilla pyrit ennaltaehkäisemään velkaantumista.

*) Lähde: Suomen Pankki

Alle 25-vuotiaiden nuorten velkaantuneisuus on kasvanut selkeästi.

Vinkit oman talouden hallintaan

  • Laske omat tulot ja menot kuukausittain ja elä omien varojesi mukaan. Harkitse omaa kulutustasi, tarvitseeko kaikkea hankkia uutena vai voitko ostaa tavaran käytettynä? Kaikkea ei ole pakko omistaa, vaan joskus on järkevää lainata tarvitsemasi asia. Vältä myös osamaksulla ostamista.
  • Maksa aina ensin laskut, esimerkiksi lainan lyhennykset, vuokra-, energia- ja puhelinlaskut. Vasta sitten voit laskea, mitä jää muuhun elämiseen.
  • Kaikille sattuu unohduksia ja/tai rahatilanne saattaa olla hankala tietyssä elämänvaiheessa. Jos saat maksumuistutuksen perintätoimistolta, älä säikähdä, vaan ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluun. Maksuaikaa voi ja kannattaa aina pyytää lisää. Maksumuistutus ei tarkoita automaattisesti maksuhäiriömerkintää.
  • Älä maksa velkaa velalla, vaan katkaise velkakierre ajoissa. Maksamattomat velat vaikeuttavat myöhemmin esimerkiksi luotonsaantia, jos velkaantumisesta on tullut maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintä voi olla myös este työpaikan, vuokra-asunnon, vakuutuksen tai puhelinliittymän saamiselle.
  • Älä jää yksin velkojen kanssa. Mitä nopeammin haet apua, sitä varmemmin talous saadaan takaisin raiteille.
  • Jos olet jo saanut maksuhäiriömerkinnän tai useamman sellaisen, ota yhteyttä perintätoimistoon tai paikkakuntasi velkaneuvontaan ja keskustele asiantuntijan kanssa, kuinka saisit maksettua velkasi. 1.12.2022 voimaan astuva luottotietolaki helpottaa velkaantuneen asemaa, sillä jatkossa maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua velan maksamisesta.
  • Tarjolla on paljon ajankohtaisia ja ilmaisia neuvoja talousasioiden hoitamiseen. Opettele talouden käsitteitä verkosta, podcasteista, lehdistä ja kirjoista. Myös vanhempien ja ystävien tietämys talousasioista kannattaa hyödyntää.

Faktalaatikko

  • Suomalaisten maksuhäiriömerkinnät yhteensä 388 000 kpl.
    Alle 25-vuotiaiden vaikeasti velkaantuneiden määrä Intrumilla: noin 10 000 (Q2/2022). 
  • Vaikeasti velkaantuneiden nuorten velan määrä Intrumilla on keskimäärin 11 328 euroa.
  • Intrumin datan perusteella noin 20% vaikeasti velkaantuneista alle 25-vuotiaista on pystynyt lyhentämään velkaansa. 

Tietoja tutkimuksista

  • Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutapatutkimus 2021 (European Consumer Payment Report) tutkii eurooppalaisten kuluttajien arkea; heidän kulutuskäyttäytymistään, maksukykyään sekä taloudenhallintaansa.
  • Raportti perustuu Longituden 24 Euroopan maassa toteuttamaan ulkoiseen kyselyyn ja tutkimukseen. Tutkimuksen kenttätyöt tehtiin 21.7. - 26.8.2021 välisenä aikana.
  • Tutkimukseen osallistui yhteensä 24 012 kuluttajaa ja maakohtainen otanta on vähintään 1000 vastaajaa, joiden ikä on vähintään 18 vuotta. Tutkimuksen tulokset on painotettu vastaamaan maiden väestön sukupuoli- ja ikärakennetta.
  • Suomalaisten kuluttajien velkaantumista analysoitiin vuosien 2019-2021 ajalta.

Lataa Suomea koskeva raportti

Lataa European Consumer Payment Report 2021

Lataa Analyysi Suomalaisten kuluttajien vaikeasta velkaantumisesta