Vanhemmat: Myös koululla vastuu rahankäytön opettamisesta nuorille

Suomalaisvanhemmat opettavat lapsilleen tunnollisesti rahankäyttöä, mutta pitävät myös koulun vastuuta suurena.

Yhdeksän kymmenestä vanhemmasta opettaa lapsilleen rahankäyttöä. Lähes yhtä moni ajattelee, että myös koulujen tulisi opettaa lapsille ja nuorille henkilökohtaisen talouden hallintaa. Koulun vastuuta pitää tässä suurena yli kolmannes.

- Maksuvaikeuksien välttämisessä taloudenhallintataidoilla on nyky-yhteiskunnassa erittäin suuri merkitys. Kulutusyhteiskunnassa talousasiat kuuluvat jokaisen perustaitoihin, korostaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Lähes kaksi kolmesta suomalaisvanhemmasta uskoo, että heidän pitää tukea lastaan taloudellisesti myös sen jälkeen, kun lapsi on muuttanut pois kotoa. Tulos on eurooppalaisittain korkea – vain Kreikassa määrä on suurempi.

Melko harva kuitenkaan ajattelee, että lapset joutuisivat lykkäämään kotoa muuttamista taloudellisten syiden takia. Niin uskoo vain 16 prosenttia suomalaisvanhemmista.

Helppous lisää verkkokauppashoppailua

Diginatiivius ei näytä vaikuttavan kulutustottumuksiin verkossa. Nuoret tekevät ostoksia verkkokaupoissa yhtä paljon kuin muidenkin ikäryhmien edustajat. Ainoastaan yli 50-vuotiaat erottuvat tässä muista tekemällä verkossa ostoksia selvästi harvemmin.

 

Verkkokauppojen yleistyminen on muuttanut suomalaisten kulutustottumuksia. Joka viides kokee, että tulee tehneeksi verkkokaupoissa suunniteltua enemmän hankintoja, koska siellä asioiminen on niin helppoa.

Verkkokauppashoppailu ei kuitenkaan aiheuta suurimmalle osalle talousvaikeuksia. Joka neljäs kertoo käyttävänsä verkkokaupoissa luottokorttia, ja luottorajansa käyttää usein täyteen joka kymmenes.

Tulokset perustuvat Intrum Justitian raporttiin kuluttajien maksutavoista.

 

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

1. Harkitse tarkkaan, ennen kuin ostat uutta. Tarvitsetko sitä todella? Harkitse tarkkaan luoton ottamista.

2. Säästä. Siten et joudu pulaan, kun isommat maksut erääntyvät (esim. auton vakuutusmaksu) tai tulee yllättäviä menoja (esim. pesukone hajoaa).

3. Maksa laskusi eräpäivään mennessä. Vältyt ylimääräisilta kuluilta.

4. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Vältyt kuluttamasta varoja, joita sinulla ei ole.

5. Jos et pysty maksamaan laskujasi, ota heti yhteys velkojaasi. Maksusuunnitelman sopiminen on sekä myyjän että ostajan etu. Myös perintään siirretyistä maksuista voi sopia perintäyhtiön kanssa.

 

Raportti kuluttajien maksutavoista 2016
Intrum Justitia on kerännyt tutkimusaineistoa yli 21 000 kuluttajalta 21 Euroopan maasta muodostaakseen kuvan Euroopan kuluttajien jokapäiväisestä elämästä; heidän kulutuskäyttäytymisestään ja kyvystään hoitaa henkilökohtaista talouttaan. Suomessa vastaajia oli 1 014.
Lataa raportti tästä

 

Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333
Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

 

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 850 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 602 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää. www.intrum.fi