Pk-yritykset myyvät riskillä

Yritysasiakkaiden pitkät maksuajat aiheuttavat pk-yrityksille merkittäviä riskejä – jopa vaarantavat niiden liiketoiminnan. Silti kolmannes ei ole ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin niiden torjumiseksi.

Intrum Justitian maksutaparaportista selviää, että pk-yritykset suojautuvat pitkien maksuaikojen aiheuttamilta riskeiltä huonosti.

- Vaikka pitkille maksuajoille ei usein voi mitään, niin maksuaikojen aiheuttamia luottoriskejä voi torjua monella tavalla. Lähes aina on mahdollista tehostaa perintää ja luottotietojen käyttöä. Joissakin tilanteissa voidaan käyttää myös ennakkomaksua tai factoringia, muistuttaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Kun kolme neljästä suuresta yrityksestä tarkistaa asiakkaittensa luottotiedot ennen kauppaa, pk-yrityksistä sen tekee reilusti alle puolet. Ennakkomaksuja käyttää alle kolmannes pk-yrityksistä, kun suurista yrityksistä niitä käyttää selvästi yli puolet. 

- Luottotietojen tarkistuksessakin olisi tärkeää olla johdonmukainen. On hyvin tyypillistä, että asiakkaan maksukyky tarkistetaan asiakkuuden alussa, mutta unohdetaan sen jälkeen. Seuranta on tärkeää, sillä suurimmat luottotappiot muodostuvat jo olemassa olevista asiakkaista, Iskala kertoo- 

Pitkittyvät maksuajat aiheuttavat yrityksille vakavia ongelmia. Joka kolmas kertoo, että ne hankaloittavat omien velkojen maksua ja joka neljäs kertoo kasvun estyvän niiden takia. 14 prosenttia vastaajista kertoo, ettei voi palkata henkilöstöä maksuaikaongelman vuoksi ja 16 prosenttia pitää sitä uhkana yrityksen olemassaololle.

 - Jos yritys ei saa rahoja asiakkailtaan, se joutuu todennäköisesti hidastelemaan myös omien maksujensa kanssa. Likviditeettiongelmat vaikuttavat liiketoimintaan kokonaisuudessaan: myös luottotappioihin, kasvuun ja työpaikkoihin, Iskala toteaa.

Katso muut päätulokset ja lataa raportti: www.intrum.fi/maksutaparaportti

Katso tulosgraafeja

Intrum Justitian maksutaparaportti

Tiedot perustuvat Intrum Justitian maksutaparaporttiin. Raportti perustuu 29 Euroopan maassa helmi-huhtikuussa 2016 toteutettuun kyselytutkimukseen. Raportissa vertaillaan maakohtaisia ja kansainvälisiä trendejä maksukäyttäytymisessä ja maksutavoissa.

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

  1. Huolehdi, että yritykselläsi on johdonmukainen ja ajantasainen luottopolitiikka.
  2. Varmista, että myyt asiakkaille, joiden maksukykyyn voit luottaa. Tarkista myös jo olemassa olevien asiakkaiden maksukyky säännöllisesti.
  3. Muistuta viivästyneistä maksuista ripeästi. Mitä tuoreempi saatava on, sitä todennäköisemmin se maksetaan.
  4. Huolehdi, että myynti- ja talousosasto toimivat yhteistyössä luottotappioiden torjumiseksi.
  5. Tasapainota asiakasrakennetta riskien ja kasvupotentiaalin perusteella.

Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333
Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 850 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 602 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää. www.intrum.fi