Perintäkirje ei ole maksuhäiriö

Suomalaiset ovat tunnollisia laskunmaksajia, vaikka unohduksiakin sattuu. Puolta suomalaisista on joskus muistutettu maksamattomasta laskusta, mutta tilanne muuttuu ongelmalliseksi vasta, kun ne alkavat kasaantua.

Intrum Justitia toteutti kesän 2016 aikana maksutottumuksia koskevan kyselytutkimuksen kuluttajille. Jo yhdeksättä kertaa toteutettuun kyselyyn vastanneista 83 prosenttia kertoi maksavansa laskunsa aina eräpäivään mennessä. Lukema on pysynyt jo vuosia lähes samana.

Puolta suomalaisista on kuitenkin joskus muistutettu maksamattomasta laskusta. Isoa osaa tosin vain kerran, mikä sekin kertoo osaltaan siitä, että laskun maksu voi joskus unohtua tunnolliseltakin maksajalta. 

Kuva 1: Suhtautuminen laskun eräpäivään

 

Kuva 2: Maksumuistutuksen/perintäkirjeen saaneet Suomessa

 

Kuva 3: Syyt maksumuistutuksen/perintäkirjeen saamiseen

 

Yli puolet maksumuistutuksen tai perintäkirjeen saaneista kertoi syyksi unohduksen tai muun huolimattomuuden.

- Koska maksuja jää paljon rästiin unohduksen tai muun huolimattomuuden vuoksi, maksamattomista laskuista on tärkeää muistuttaa tuoreeltaan. Näin kaikkien osapuolten kulut pysyvät parhaiten kurissa, muistuttaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

- Keskimäärin suomalainen on tunnollinen ja tarkka maksaja. Suomalaisia on kuitenkin tässäkin asiassa monenlaisia. Osa maksaa säntillisemmin ja osa on maksuasioissa hyvinkin huolettomia. Täysin välinpitämättömiä, todellisissa maksuvaikeuksissa olevia maksajia on maassamme kuitenkin varsin vähän, Iskala kuvailee.

Laskunmaksun unohtaminen silloin tällöin ei vielä ole ongelma – eikä sekään, jos toisinaan joutuu pyytämään eräpäivän siirtoa tai tekemään isolle laskulle maksusuunnitelman. Ongelmalliseksi tilanne menee siinä vaiheessa, kun maksamattomat laskut alkavat kasaantua.

- Maksuviiveet ja -häiriöt ovat kasaantuneet samoille henkilöille, ja kun niiden määrä on kasvanut, se on merkinnyt samojen henkilöiden maksuvaikeuksien pahenemista. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut, ja myös maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut, Iskala kertoo.

Yhden perintäkirje kolmestakymmenestä johtaa maksuhäiriöön

Täsmällisyys on maksuasioissa valttia, mutta avoimuus ja sopiminen ovat avainsanoja silloin, kun laskun maksu ei jostain syystä onnistukaan.

- On kaikkien osapuolten etu, ettei laskua jätetä lojumaan vaan sen maksusta sovitaan yhdessä velkojan kanssa. Yleensä sekä myyjälle että ostajalle sopiva ratkaisu on neuvoteltavissa, Iskala huomauttaa.

Sopimalla voi välttyä ylimääräisiltä kuluilta ja maksuhäiriöltä. Onkin hyvä muistaa, ettei maksumuistutus tai perintäkirje vielä merkitse maksuhäiriömerkintää.

- Voidaan arvioida, että kun perintäkirje lähetetään 30 henkilölle, yksi heistä saa lopulta maksuhäiriömerkinnän luottotietoihinsa. 29 saa hoidettua asiansa kuntoon.

Tulosgraafeja

Lisätietoja: Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333 Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 850 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 602 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää. www.intrum.fi