Mitä suurempi yritys sitä todennäköisemmin se maksaa myöhässä

Kolmannes yli sata henkilöä työllistävistä yrityksistä oli tammi-maaliskuussa perinnän kohteena. Mitä pienempiä yritykset ovat, sitä harvemmin niitä peritään.

- Isojen yritysten kohdalla maksuviiveet eivät kerro niinkään heikosta maksukyvystä vaan taustalla on tahallista viivyttelyä, hallinnollisesta tehottomuutta ja sen sellaista. Saataviaan odottelevaan yritykseen viiveet vaikuttavat kuitenkin aivan yhtä ikävällä tavalla, ja etenkin suurten summien kohdalla odottelu voi käydä pienemmälle yritykselle kohtalokkaaksi, kertoo johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.  

Kokonaiskuvassa yritysten maksuviiveet ovat samalla tasolla kuin vuosi sitten. Ne ovat kuitenkin lisääntyneet selvästi Pohjois-Savossa, joka pitää jo entuudestaan maksuviivetilaston kärkipaikkaa. Keski-Pohjanmaa sen sijaan vaikuttaa maksamisen mallialueelta. Yritysten maksuviiveitä on siellä kaikkein vähiten, ja tammi-maaliskuussa niiden määrä myös väheni kaikkein eniten.

Toimialoista maksuviivetilaston kyseenalaista kärkisijaa pitää majoitus- ja ravitsemisala, joka on pysytellyt kärjessä jo pitkään. Tammi-maaliskuussa alan yrityksillä maksuviiveet myös lisääntyivät enemmän kuin millään muulla toimialalla. Niitä on nyt 11 prosentilla majoitus- ja ravitsemisalan yrityksistä.

- Asiakkaiden maksuviiveet ovat ikävä seuralainen jokaisen liitetoimintaa harjoittavan arjessa. Mitä pienempi yritys, sitä tärkeämpää olisi saada jokainen saatava kotiutettua kassaan. Asiakkaiden maksukyky kannattaa ehdottomasti tarkistaa jo ennen kauppaa, niin maksamatta jäävien saatavien määrän voi minimoida, Iskala huomauttaa.

Tiedot perustuvat Intrum Justitian Luottotietorekisterin tietoihin.

Tulosgraafit: yritysten maksuviiveraportti 2017 Q1

Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333
Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 4 000 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 643 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää. www.intrum.fi