Maksuviiveet uhkaavat Euroopan kasvua

Maksuajat Euroopassa pitenevät suurten yritysten tahallisen viivyttelyn seurauksena. Tämä aiheuttaa vakavia ongelmia pk-yrityksille, jotka muodostavat Euroopan talouden ytimen. Niiden avulla talous olisi mahdollista kääntää nousuun.

Intrum Justitian maksutaparaportin mukaan melkein puolet Euroopan yrityksistä kokee pitkittyvien maksuaikojen vaikuttavan niiden likviditeettiin joko paljon tai jonkin verran. Yksi kolmesta sanoo, että maksuviiveet vaikuttavat siihen, etteivät ne pysty palkkaamaan lisää henkilöstöä ja yksi neljästä kertoo joutuvansa jopa irtisanomaan sen vuoksi työntekijöitä.

Kolmannes vastaajista kertoo, että voisi palkata lisää henkilöstöä, jos saisi maksut asiakkailtaan nopeammin.

Pahiten tilanteesta kärsivät pk-yritykset, joiden menestyksestä Euroopan tulevaisuus riippuu. Euroopassa on 23 miljoonaa pk-yritystä, ja ne edustavat 99 prosenttia kaikista Euroopan yrityksistä.

- Yritykset etenkin pk-sektorilla ovat puun ja kuoren välissä. He saavat maksun myymistään tuotteista ja palveluista yhä pidemmän ajan päästä, mikä usein pakottaa ne maksamaan hitaammin myös omat laskunsa. Hidastelu aiheuttaa kierteen, jota on hyvin vaikea katkaista, johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta kertoo.

Kolme neljästä vastaajasta kertoo syyksi asiakkaittensa viivyttelyyn heidän taloudelliset vaikeutensa, mutta kaksi kolmesta kertoo syyksi myös asiakkaiden tahallisen viivyttelyn. Melkein puolet nimeää yhdeksi syyksi asiakkaiden hallinnollisen tehottomuuden.

- Suurten yritysten kohdalla maksuviiveet johtuvat harvoin maksuvaikeuksista. Sen sijaan maksuviiveet ovat usein tahallisia ja johtuvat hallinnollisesta tehottomuudesta ja tehottomista prosesseista, Iskala toteaa.

Katso muut päätulokset ja lataa raportti: www.intrum.fi/maksutaparaportti

Katso tulosgraafeja

Intrum Justitian maksutaparaportti

Tiedot perustuvat Intrum Justitian maksutaparaporttiin. Raportti perustuu 29 Euroopan maassa helmi-huhtikuussa 2016 toteutettuun kyselytutkimukseen. Raportissa vertaillaan maakohtaisia ja kansainvälisiä trendejä maksukäyttäytymisessä ja maksutavoissa. www.intrum.fi/maksutaparaportti

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

  1. Huolehdi, että yritykselläsi on johdonmukainen ja ajantasainen luottopolitiikka.
  2. Varmista, että myyt asiakkaille, joiden maksukykyyn voit luottaa. Tarkista myös jo olemassa olevien asiakkaiden maksukyky säännöllisesti.
  3. Muistuta viivästyneistä maksuista ripeästi. Mitä tuoreempi saatava on, sitä todennäköisemmin se maksetaan.
  4. Huolehdi, että myynti- ja talousosasto toimivat yhteistyössä luottotappioiden torjumiseksi.
  5. Tasapainota asiakasrakennetta riskien ja kasvupotentiaalin perusteella.

Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333
Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 850 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 602 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää. www.intrum.fi