Joka toisella säästöjä yllättävien menojen varalta

Alle puolet suomalaisista laittaa kuukausittain rahaa säästöön. Yhtä monelta puuttuu puskuri yllättävän menon varalta.

Kun kodinkone hajoaa tai arki tuo yllätyksiä tullessaan, suomalainen joutuu pulaan. Alle puolet kertoo selviävänsä yllättävästä tuhannen euron menosta lainaamatta sitä varten rahaa.

- Säästöjen puutteessa yllättäviin menoihin tarvitaan lainarahaa. Erilaiset rahoitustuotteet ovatkin arkipäiväistyneet ja lainarahalla ostamiseen suhtaudutaan aiempaa hyväksyvämmin. Suunnitelmallinen säästäminen on kuitenkin taloudenhallinnan kulmakivi, sanoo johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

44 prosenttia suomalaisista laittaa kuukausittain rajaa säästöön. Yleisimmät syyt on varautuminen yllättäviin menoihin (63 prosenttia), matkustaminen (34 prosenttia) ja eläkepäivien turvaaminen (29 prosenttia).

                 

Selvästi yleisin talletustapa on säästötili: kaksi kolmesta säilyttää säästöjään tilillä. Rahastoissa on säästöjä 40 prosentilla ja osakkeissa sekä arvopapereissa 28 prosentilla. Myös käteinen raha on yllättävän yleinen säästämismuoto. Lähes joka viides pitää säästöjä tallessa käteisenä.

Joka viides maksanut laskuja lainarahalla

Yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että laskut on tärkeää maksaa ajoissa. Tunnollisesta suhtautumisesta laskujen maksamiseen kertoo myös se, että ne pyritään maksamaan vaikka rahaa ei olisi. Joka viides on lainannut rahaa laskujen maksuun viimeisen puolen vuoden aikana. Useimmiten rahaa on lainattu perheeltä (63 prosenttia) tai ystäviltä (25 prosenttia).

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että lomamatkaa varten tulee säästää rahat etukäteen, mutta lähes joka viides pitää sopivana lähteä lomamatkalle lainarahalla tai osamaksulla. Kulutustavaroiden (esim. televisio tai tietokone) ostaminen lainarahalla tai osamaksulla pitää sopivana 40 prosenttia.

Asenteet ovat muuttuneet selvästi vuodessa, sillä vuosi sitten lomamatkailu oli sopivaa lainarahalla vain joka kymmenennen mielestä ja kulutustavaroiden hankkiminen joka neljännen mielestä.

 

 

Tulokset perustuvat Intrum Justitian raporttiin kuluttajien maksutavoista.

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

1. Harkitse tarkkaan, ennen kuin ostat uutta. Tarvitsetko sitä todella? Harkitse tarkkaan luoton ottamista.

2. Säästä. Siten et joudu pulaan, kun isommat maksut erääntyvät (esim. auton vakuutusmaksu) tai tulee yllättäviä menoja (esim. pesukone hajoaa).

3. Maksa laskusi eräpäivään mennessä. Vältyt ylimääräisilta kuluilta.

4. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Vältyt kuluttamasta varoja, joita sinulla ei ole.

5. Jos et pysty maksamaan laskujasi, ota heti yhteys velkojaasi. Maksusuunnitelman sopiminen on sekä myyjän että ostajan etu. Myös perintään siirretyistä maksuista voi sopia perintäyhtiön kanssa.

 

Raportti kuluttajien maksutavoista 2016

Intrum Justitia on kerännyt tutkimusaineistoa yli 21 000 kuluttajalta 21 Euroopan maasta muodostaakseen kuvan Euroopan kuluttajien jokapäiväisestä elämästä; heidän kulutuskäyttäytymisestään ja kyvystään hoitaa henkilökohtaista talouttaan. Suomessa vastaajia oli 1 014.
Lataa raportti tästä

 

Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333
Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

 

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 850 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 602 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää. www.intrum.fi