Joka kolmannella suomalaisella vaikeuksia maksaa laskujaan

39 prosenttia suomalaisista kertoo, ettei pysty aina maksamaan laskujaan. Määrä on selvästi eurooppalaista keskiarvoa suurempi (27 prosenttia).

Suomalainen pyrkii kuitenkin viimeiseen asti suoriutumaan velvoitteistaan. Kaksi kolmesta kertoo maksavansa laskunsa aina ajallaan, vaikka puolet vastaajista on huolissaan siitä, ettei heille jää laskujen maksun jälkeen tarpeeksi rahaa jäljelle. Vain 13 prosenttia kokee, ettei oma taloustilanne ole hallinnassa.

- Enemmistö suomalaisista suhtautuu laskujen maksuun hyvin tunnollisesti. Suurimmalla osalla on korkea maksumoraali vaikka oma taloustilanne olisikin huolestuttava. Välinpitämättömiä, todellisissa maksuvaikeuksissa olevia on edelleen varsin vähän, toteaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Rahanpuute ja unohdus yleisimmät syyt

Puolet suomalaisista on kuluneen vuoden aikana maksanut laskun myöhässä. 46 prosenttia kertoo, että lasku on jäänyt maksamatta unohduksen vuoksi ja 61 prosenttia rahanpuutteen vuoksi.

- Rahanpuute on yleistynyt syynä viime vuodesta, jolloin sen mainitsi syyksi puolet vastaajista, Iskala huomauttaa.

- Mikäli laskun maksu myöhästyy rahapulan vuoksi, on tärkeää olla yhteydessä velkojaan ja sopia maksuaikataulusta. Vaikka lasku olisi jo siirtynyt perintätoimistolle, sen hoitamisesta voi aivan hyvin tehdä maksusuunnitelman. Sopiminen kannattaa, sillä siten voi esimerkiksi välttyä maksuhäiriömerkinnältä.

Optimismi oman talouden tilasta elää

Suomalaiset uskovat oman taloustilanteensa kehittyvän paremmin kuin Suomen. Joka kolmas uskoo, että oma taloustilanne on muuttumassa parempaan. Maamme taloustilanteen paranemiseen sen sijaan uskoo vain joka seitsemäs.

14 prosenttia suomalaisista harkitsee muuttoa ulkomaille Suomen taloustilanteen vuoksi. Ulkomaat ovat vuoden aikana alkaneet houkuttaa aiempaa enemmän, sillä vuosi sitten muuttoa harkitsi 10 prosenttia. Yleisimmät kohteet ovat Espanja (17 prosenttia muuttoa harkitsevista) ja Viro (10 prosenttia muuttoa harkitsevista).

Tulokset perustuvat Intrum Justitian raporttiin kuluttajien maksutavoista.

 

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

1. Harkitse tarkkaan, ennen kuin ostat uutta. Tarvitsetko sitä todella? Harkitse tarkkaan luoton ottamista.

2. Säästä. Siten et joudu pulaan, kun isommat maksut erääntyvät (esim. auton vakuutusmaksu) tai tulee yllättäviä menoja (esim. pesukone hajoaa).

3. Maksa laskusi eräpäivään mennessä. Vältyt ylimääräisilta kuluilta.

4. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Vältyt kuluttamasta varoja, joita sinulla ei ole.

5. Jos et pysty maksamaan laskujasi, ota heti yhteys velkojaasi. Maksusuunnitelman sopiminen on sekä myyjän että ostajan etu. Myös perintään siirretyistä maksuista voi sopia perintäyhtiön kanssa.

 

Raportti kuluttajien maksutavoista 2016
Intrum Justitia on kerännyt tutkimusaineistoa yli 21 000 kuluttajalta 21 Euroopan maasta muodostaakseen kuvan Euroopan kuluttajien jokapäiväisestä elämästä; heidän kulutuskäyttäytymisestään ja kyvystään hoitaa henkilökohtaista talouttaan. Suomessa vastaajia oli 1 014.

Lataa raportti tästä 

Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333
Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

 

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 850 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 602 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää. www.intrum.fi