Ulkomaille maksetut alvit makaavat yritysten kirjanpidossa

Suomalaiset yritykset jättävät alv-palautuksia joka vuosi miljoonien eurojen edestä hakematta, vaikka niille olisi talouden laskusuhdanteessa elintärkeää saada kaikki liikenevät varat kassavirtaansa.

Talouden taantuma ei ota taittuakseen ja yritysten on hankala saada rahoitusta toiminnalleen. Monilla kansainvälisesti toimivilla yrityksillä olisi kuitenkin vielä hyödyntämätön rahareservi käytettävissään, jos ne hoitaisivat ulkomaille maksettujen arvonlisäverojen takaisinhaun systemaattisesti ja ajoissa.

– Yrityksille on kassavirran kannalta tärkeää saada hankinnoista aiheutuneet alv-kustannukset mahdollisimman nopeasti takaisin. Suomalaiset yritykset voivat hakea alv-palautuksia kaikista EU-maista sekä Norjasta, Islannnista, Sveitsistä ja Kanadasta, kertoo johtaja Juha Nikkilä arvonlisäverojen palautuksia yritysten puolesta hoitavasta Intrumin Arvonlisäveropalveluista.

EU-direktiivi määrittää verottajille tarkat palautusajat, joiden puitteissa alvit tulee maksaa. Direktiivin mukainen palautusaika on neljä kuukautta, joka voi pidentyä verottajan tekemän lisäkyselyn seurauksena korkeintaan neljällä kuukaudella. Kaikki verottajat eivät kuitenkaan noudata direktiiviä.

”Hitaista maista” kannattaa hakea ajoissa ja ”nopeista maista” useammin

Hitaimmin palautusprosessi etenee Etelä-Euroopan maissa – samoissa joissa maksuajatkin ovat pisimmät. Italiasta alv-palautukset kotiutuvat vielä juuri ja juuri direktiivin aikarajojen puitteissa, mutta Portugali, Espanja, Kreikka, Slovakia ja Bulgaria ylittävät neljän kuukauden määräajan roimasti.

– Etenkin näiden niin sanottujen ”hitaiden maiden” osalta kannattaa toimia nopeasti heti vuodenvaihteen jälkeen, ja lähettää hakemukset viime vuoden laskuista pikimmiten verottajille. Mitä lähemmäs syyskuun lopun määräaikaa mennään, sitä hitaampaa hakemusten käsittely yleensä on, Nikkilä hoputtaa.

Mikäli palautukseen oikeuttavien laskujen kerääminen kirjanpitoaineistosta tuottaa yritykselle resurssien puolesta ongelmia, Intrum voi hoitaa sen yrityksen puolesta.

Yrityksen kassavirtaa voi tehostaa myös hakemalla arvonlisäverot ulkomailta useammin kuin kerran vuodessa. Jos yrityksellä on pitkin vuotta isoja hankintoja, joihin sisältyy ulkomaan arvonlisäveroa, kannattaa näistä hakea palautuksia jopa neljännesvuosittain.

– Esimerkiksi Ruotsi, Ranska ja Itävalta palauttavat arvonlisäverot hyvinkin nopeasti. Suunnitelmallisella takaisinhaulla yritykset voivat tehostaa kassavirtaansa, ja saada alv-palautukset tehokkaasti ja nopeasti takaisin tukemaan uusia investointeja.