Onneksi alveja ei tarvitse hakea maailmalta itse

Kävitkö työmatkalla Euroopassa? Jäivätkö maailmalle maksamasi arvonlisäverot mietityttämään?

Kävitkö työmatkalla Euroopassa ja osallistuit esimerkiksi messuille tai koulutukseen? Yövyitkö samalla hotellissa ja veit ehkä asiakkaita illalliselle? Maksoitko laskuilla paikallisen arvonlisäveron, joka muodosti jopa viidesosan kokonaiskustannuksista? Jäitkö miettimään, saako alv:n takaisin, vaikka sitä ei voikaan vähentää kotimaan veroilmoituksella?

Kyllä saa. Yritysten on mahdollista hakea liiketoimintaansa liittyvien kulujen arvonlisäveroja takaisin Euroopasta sekä Kanadasta. Yleisimpiä palautettavia kuluja ovat messut ja näyttelyt, konferenssit ja seminaarit sekä kurssit ja koulutus. Näiden kulujen lisäksi suurin osa Euroopan maista palauttaa arvonlisäveroja myös työmatkoihin liittyvistä matkakuluista.

Ulkomaan arvonlisäverot haetaan takaisin kohdemaiden verottajilta. Käytännössä EU-maiden hakemukset tehdään ja jätetään sähköisesti yrityksen kotimaan verottajan portaalin kautta, josta kotimaan verottaja ohjaa ne eri hakemusmaiden verottajille. EU-maiden verottajat hyväksyvät sähköiset laskut alv:n takaisinhaussa. EU:n ulkopuolisiin maihin hakemukset tehdään vielä paperisena ja näihin tulee liittää myös alkuperäiset paperiset laskut. EU-maissa palautushakemukset tulee jättää hakuvuotta seuraavan vuoden syyskuun loppuun mennessä. EU:n ulkopuolisiin maihin hakuaika umpeutuu muutamaa kuukautta aikaisemmin ­– kesäkuun lopussa.

Palautushakemuksia tehtäessä on otettava huomioon eri maiden käytännöt palautuskelpoisten kulujen sekä laskumerkintävaatimuksien osalta. Käytännöt nimittäin vaihtelevat huomattavasti eri maiden välillä. Yrityksen matkustavia henkilöitä kannattaa ohjeistaa pyytämään laskut yrityksen nimellä ja osoitteella palautuskelpoisuuden varmistamiseksi.

Yleisimpiä palautettavia kuluja ovat messut ja näyttelyt, konferenssit ja seminaarit sekä kurssit ja koulutus.
Saija Mutka, arvonlisäverokonsultti, Intrum Oy.

Arvonlisäverolliset laskut on usein järkevää niputtaa yhteen vuosihakemukseen. Mikäli takaisinhaettavan veron määrä on kuitenkin huomattavan suuri, voi hakemuksia tehdä myös puolivuosittain tai kvartaaleittain. Paperiset kuitit ja laskut kannattaakin kerätä jo käsittelyvaiheessa yhteen paikkaan, josta ne on helppo vuoden vaihteessa käydä läpi ja lisätä hakemuksiin.

Kuulostaako hankalalta? Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme

Kirjoittaja: Saija Mutka, arvonlisäverokonsultti, Intrum Oy.