Mikä on parasta kuntalaisen kukkarolle?

Miten pitää kunnan talous terveenä ja samalla kuntalaiset tyytyväisinä?

Mitä tehdä, kun kunnan talous on säästökuurilla ja maksamattomien laskujen määrä kasvaa? Miten vältytään verojen korotuspaineilta? Vai pitäisikö sittenkin vain korottaa veroja?

Miten kuntien talous voitaisiin hoitaa niin, että oman osuutensa maksuista tunnollisesti hoitavat kuntalaiset eivät joutuisi naapureidensa menojen maksumiehiksi? Miten vältytään siltä, ettei maksuvaikeuksista kärsivien kuntalaisten tilannetta hankaloiteta entisestään?

Miten ihmeessä kunnan talous pidetään terveenä ja samalla kuntalaiset tyytyväisinä?

Paljon kysymyksiä, paljon vähemmän aukottomia vastauksia. Eipä ihme, että julkisen sektorin perintä puhuttaa. Ja sitähän se on tehnyt siitä asti, kun perinnän ulkoistaminen vuonna 1999 tuli mahdolliseksi ja kunnat alkoivat sankoin joukoin siirtää maksamattomia laskujaan perintätoimistojen hoidettavaksi. Meillä Intrumilla näitä kysymyksiä on pyöritelty vähintään yhtä kauan.

17 vuoden kokemuksella uskomme, että ratkaisut, joihin olemme päätyneet ovat parhaaksi niin kunnalle kuin kuntalaisen kukkarolle.

Ensinnäkin on tärkeää huolehtia johdonmukaisuudesta ja täsmällisyydestä. Tämä on tärkeää kuntatalouden tehokkuuden vuoksi mutta se on myös kuntalaisten etu. Kun maksuviiveistä muistutetaan ajoissa, ne saadaan myös hoidettua pois päiväjärjestyksestä ennen kuin niistä ehtii paisua ongelma. Yli puolet maksumuistutuksen tai perintäkirjeen saaneista kertoo syyksi unohduksen tai muun huolimattomuuden, joten täsmällisen muistuttamisen merkitystä ei voi väheksyä.

Toiseksi kuntien luotonhallinnassa on tärkeää kuntalaisten kuunteleminen ja ammattitaito julkisen sektorin saataviin liittyvissä asioissa. Pidämme äärimmäisen tärkeänä sitä, että asiakaspalveluumme ei tarvitse jonottaa ja että luurin päässä vastaa aina asiantunteva ja kunkin asiakkaan tilanteeseen huolella keskittyvä asiakaspalvelija. Jos perintäkirjettä ei pysty maksamaan saman tien, pitää voida luottaa siihen, että asiakaspalvelustamme saa parhaat mahdolliset ohjeet juuri kyseiseen tilanteeseen.

On kaikkien osapuolten etu, että velka saadaan maksettua.

Kuntien tehtävä on palvella kuntalaisia. Meidän tehtävämme on pitää kuntien talous terveenä niin, etteivät kuntalaiset tai heidän palvelunsa kärsi. Siinä pähkinässä riittää pureskeltavaa seuraaviksikin 17 vuodeksi, mutta toistaiseksi olemme mielestämme oikealla tiellä.

Lue lisää julkiselle sektorille räätälöidyistä palveluistamme ja ota yhteyttä!

Kirjoittaja: Harri Brander,  julkisen sektorin palveluista vastaava yhteyspäällikkö, Intrum Oy.