Mikä on maksuhäiriömerkintä ja miten sen saa?

Intrumn asiakaspalvelijat kohtaavat työssään valtavan määrän ihmisiä päivittäin. Maksamiseen ja henkilökohtaiseen taloudenhallintaan liittyviä keskusteluita käydessä yksikään päivä ei ole samanlainen kuin toinen, mutta tietyt vakioaiheet mietityttävät kuitenkin ihmisiä päivästä ja jopa vuodesta toiseen. Yksi vakioaihe on maksuhäiriömerkintä. Mikä se on ja miten sen saa? Intrumlaiset vastaavat:

Olen saanut perintäkirjeen. Onko minulla nyt maksuhäiriömerkintä?

Ei ole. Kun maksat sen eräpäivään mennessä, asia on kunnossa. Suurin osa myöhästyneistä maksuista hoidetaan kuntoon juuri näin. Perintäkirje ei merkitse maksuhäiriömerkintää, vaan maksamalla sen tai sopimalla maksusta eräpäivään mennessä vältyt muilta seuraamuksilta.

Milloin maksuhäiriömerkintä tulee?

Maksuhäiriömerkintä voi tulla, jos asia siirtyy vapaaehtoisen perinnän jälkeen oikeudelliseen perintään ja käräjäoikeus antaa asiassa tuomion. Ennen oikeudellista perintää saat asiasta vähintään yhden perintäkirjeen, jolla ehdit asian hoitaa tai sopia maksusta eräpäivään mennessä.

Maksuhäiriömerkintä voi tulla myös joissakin kulutusluottosaatavissa ennen oikeudellista perintää ja ilman käräjäoikeuden tuomiota. Tällaisessakin tapauksessa Intrum lähettää vähintään yhden perintäkirjeen ennen merkinnän rekisteröimistä. Ehdit hoitaa asian tai sopia maksusta eräpäivään mennessä tässäkin tapauksessa.

Yrityssaatavien perinnässä yritys voi saada maksuhäiriömerkinnän ennen oikeudellista perintää ja ilman käräjäoikeuden tuomiota. Tällöin puhutaan trattaperinnästä ja trattamerkinnästä. Tratta on julkisuusuhkainen maksuvaatimus ja se voidaan protestoida, jos velkaa ei ole maksettu tai sen maksusta ei ole sovittu eräpäivään mennessä. Tässäkin tapauksessa yritys saa vähintään yhden maksuvaatimuksen, tratan, ennen merkinnän rekisteröimistä.

Voiko maksuhäiriömerkinnän saada yllättäen?

Maksuhäiriömerkintää ei saa yllättäen, vaan sitä ennen laskusta on muistutettu ja sitä on peritty ainakin yhdellä perintäkirjeellä. Maksuhäiriömerkinnän mahdollisuudesta kerrotaan aina esimerkiksi perintäkirjeessämme. Jos maksat velan eräpäivään mennessä tai sovit maksusta ja noudatat sovittua maksuaikataulua, ei maksuhäiriömerkintää tule.

Käräjäoikeus antaa vielä asiasta erikseen tiedon ennen tuomiota.

Poistuuko maksuhäiriömerkintä kun olen maksanut velkani?

Maksuhäiriömerkintä poistuu, kun sille määritelty säilytysaika on kulunut. Maksuhäiriömerkintä ei siis poistu heti kun olet maksanut velan.

Miten maksuhäiriömerkinnän voi välttää?

Maksuhäiriömerkinnän voi välttää maksamalla velan eräpäivään mennessä tai sopimalla velan maksusta ja noudattamalla sovittua maksuaikataulua. Velan hoitamisessa kannattaa itse olla aktiivinen.