Lasku maailmalle ja rahat kassaan – kuinka paljon se nielee aikaasi?

Voisiko laskutukseen ja reskontranhoitoon kuluvan ajan käyttää tehokkaammin ja ihan johonkin muuhun?

Mitä kaikkea tehokkaaseen laskuttamiseen kuuluukaan ja mikä siinä syö arvokasta työaikaa?

Rahan kotiutumisen kannalta on tärkeää, että lasku tehdään pikimmiten ja se lähetetään heti. Luottotietojen tarkistaminen varsinkin ennen suuria kauppoja voi pelastaa luottotappiolta.

Laskun toimitustavan valinnalla ja maksuehdoilla on suuri vaikutus kustannuksiin ja prosessin tehokkuuteen. Sähköisten laskujen etuna on nopeus, edullinen hinta ja rahan kotiutuminen ajallaan. Myös maksujen virheettömyys lisääntyy ja manuaalisesti tapahtuvan selvitystyön tarve vähenee. Laskujen ja muistutusten toimittamista varten tarvitaan yhteistyökumppani, ja yhteistyön aloittaminen, asioista sopiminen sekä ylläpito vie sekin omat resurssinsa.

Maksusuoritusten kirjaus reskontraan on hyvä tehdä päivittäin. Näin reskontra pysyy ajan tasalla ja muistuttaminen avoimista laskuista voidaan tehdä ajallaan. Rahankierron takaamiseksi on tärkeää, että saatavia valvotaan reskontrahoitajan lomista tai muista poissaoloista huolimatta. Ystävällinen muistuttaminen ajallaan nopeuttaa rahan kotiutumista ja mahdollistaa tarvittaessa myös onnistuneen perinnän.

Mikäli suoritusta ei muistuttamisesta huolimatta saada, voi laskun perintää tehdä eri keinoin. Perintää kannattaa toteuttaa asiakkaan profiilin ja maksukyvyn mukaan.

Ylivertainen asiakaspalvelu on laskutusprosessissa tärkeässä roolissa. Se, että laskutuksen epäselvyydet ja mahdolliset maksuaikapyynnöt hoidetaan ripeästi, asiantuntevasti ja asiakasta kuunnellen edesauttaa rahankiertoa ja pitää asiakkaat tyytyväisinä.

Laskutusprosessia täytyy valvoa. Raportoinnilla voidaan tukea niin prosessin laadullista seurantaa kuin laskutusprosessin päätymistä kirjanpitoon kerralla oikein.

Kassavirta ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen on tehtävä työtä. Prosessin oikominen, automatisointi tai yhteistyö luotonhallintakumppanin kanssa voi säästää aikaa ja rahaa.

Jos tämä kaikki hoituisi yhdellä sopimuksella, yhden kumppanin kanssa, mitä sinä tekisit säästyneellä ajalla?

Kirjoittaja: Nina Viitasalo, Lasku- ja reskontrapalvelun esimies Intrum Oy