Pidä pää kylmänä verkkokauppojen viidakossa

Verkkoshoppailu on helppoa, hauskaa ja houkuttelevaa. Näiden vinkkien avulla hauskasta verkkoseikkailusta jää käteen muutakin kuin velkaa.

Verkkokaupat kehittävät jatkuvasti asiakaskokemusta paremmaksi, ja tänä päivänä shoppailu verkossa on vaivatonta. Tuotteiden vertailu on helppoa, edullisimman hinnan löytää nopeasti ja koko ostotapahtuma on valmis muutamalla hiiren klikkauksella.

Helppoudella on kuitenkin kääntöpuolensa. Intrumin julkaiseman Eurooppalaisen maksutavan mukaa joka neljäs kyselyyn vastanneista kertoi kuluttavansa usein verkkokaupoissa enemmän kuin oli alun perin aikonut. 18–24-vuotiaiden kohdalla puhutaan jo 36 prosentista. Joka neljäs kertoi ostavansa television tai tietokoneen luotolla tai lainarahalla.

Onko verkko-ostaminen sitten pahasta? Ei tietenkään. Eikö luottoa saa ottaa? Saa toki! Luotolla ostaminen on oikein toimiva vaihtoehto niin kauan, kun se pysyy hallinnassa. On ehdottoman tärkeää pystyä maksamaan velkansa takaisin järkevän ajan puitteissa. Sillä pitkät luottoajat käyvät pidemmän päälle kalliiksi.

Pidä verkkoshoppailu hallinnassa:

Osta vain sellaista mitä tarvitset. Halvat hinnat ja alennukset saattavat vaikuttaa houkuttelevilta, mutta mitään ei kannata ostaa vain sen takia, että sen saa halvalla. Ennen kuin ryhdyt shoppaamaan mieti, mitä oikeasti tarvitset, määrää sille maksimihinta ja pysy suunnitelmissasi.

Tutki ja vertaile ennen ostopäätöstä. Kun käytät vähän aikaa tutustumalla tuotteeseen ja vertailemalla eri verkkokauppojen hintoja, vähentää se heräteostosten määrää. Ja samalla voit saada tarvitsemasi tuotteen aidosti edulliseen hintaan.

Jos ostos yhtään mietityttää tai olet ostamassa jotain kallista, mieti seuraavaan päivään asti. Jos vielä huomennakin ostos tuntuu järkevältä idealta – annan palaa! Lykkäämällä päätöstä seuraavaan päivään saat aikaa miettiä, tarvitsetko hankintaa todella ja onko se taloudellisesti järkevää ostaa juuri nyt.

Ja muista – virheostokset voi palauttaa. EU:n lainsäädännön mukaan kuluttajalla on oikeus palauttaa tuote mistä syystä tahansa 14 päivän ajan ostopäivästä. Ja tämä koskee myös verkkokauppoja.