Arvonlisäverokoulutus auttaa suunnistamaan alv-viidakossa

Miten tavarakaupan arvonlisävero käsitellään, kun kauppaketjussa on useita yrityksiä eri maista – osa mahdollisesti EU:n ulkopuolelta? Onko yritysten välinen, rajat ylittävä palvelukauppa aina verotonta?

Entä mistä tietää, ovatko laskumerkinnät tehty oikein, ja onko arvonlisävero takaisinhaettavissa tai vähennettävissä? Monelle yritykselle voi tulla yllätyksenä mahdollinen alv-rekisteröitymisvelvoite toisessa EU-maassa, jos yritys tekee rajat ylittäviä tavaransiirtoja.

Esimerkiksi näin:

Suomalainen yritys haki Puolan verottajalta alv-palautuksia varastointiin liittyvistä kuluista ulkomaalaispalautushakemuksella. Hakemuksen käsittelyn yhteydessä Puolan verottajalle ilmeni, että yritys oli tehnyt tavaransiirtoja Tšekeistä Puolassa sijaitsevaan varastoon. Tavaransiirrosta johtuen yrityksellä ei ollut oikeutta alv-palautuksiin, vaan sen olisi pitänyt jo tavaransiirtojen aikaan rekisteröityä alv-velvolliseksi Puolaan.

Tilanne olisi voitu ennakoida, jos ennen toiminnan alkua olisi selvitetty, minkälaisia vaikutuksia tavaran liikkeillä on arvonlisäverotukseen.

Anna arvonlisäveroasiantuntijan auttaa

Jos yritys on aloittamassa tai laajentamassa kansainvälistä toimintaa, kannattaa arvonlisäverokoulutukseen satsata. Näin voi välttää edellä kuvatut tapahtumat ennakkoon.

– Intrumin arvonlisäverokoulutuksesta osallistuja saa kattavan tietopaketin siitä, miten ja mitkä arvonlisäverotuksen kysymykset kannattaa selvittää. Koulutuksen osallistujat oppivat myös perusteet niin kansainvälisen tavara- kuin palvelukaupankin lainalaisuuksista, jotka helpottavat päivittäisen työn sujuvuutta, selventää Intrumin arvonlisäveroasiantuntija Pauli Rahikainen.

Intrum järjestää useita arvonlisäverokoulutuksia niin keväällä kuin syksylläkin. Tutustu arvonlisäveropalvelujen koulutustarjontaan.

Päivitä osaamisesi kansainvälisen kaupan arvonlisäverotuksesta

Toukokuussa 2018 Intrum järjestää koulutukset sekä kansainvälisen tavara– että palvelukaupan arvonlisäverotuksesta Helsingissä. Koulutuksissa käydään läpi kattavasti EU:n yleistä sekä eri maiden maakohtaista alv-käytäntöä. Lisäksi tarkastellaan tärkeimpiä EU-tuomioistuimen ratkaisuja. Ilmoittaudu mukaan, ja päivitä alv-osaamisesi ajan tasalle.