Yksityishenkilön maksuhäiriötiedot

Yksityishenkilön maksuhäiriötiedot

Tarkista kuluttajan luottotiedot aina ennen kuin myyt laskulla tai esimerkiksi solmit vuokrasopimuksen.

Kuluttajista on saatavilla huomattavasti vähemmän tietoa kuin yrityksistä. Luottokauppaan liittyy tällöin myös suurempi riski, koska et voi varmistua yksityishenkilön varoista, maksukyvystä ja halusta maksaa lasku. Voit kuitenkin tarkistaa yksityishenkilön maksuhäiriötiedot, jotka pitävät sisällään myös käräjäoikeuden asettamat maksuihin liittyvät tuomiot sekä ulosottomerkinnät.

Kun myyt laskulla tai teet sopimuksen jonka laskutat jälkikäteen, sinulla on oikeus tarkistaa yksityishenkilön luottotiedot.

Henkilöluottotietojen tarkistus

Luottotietolaki määrittelee tarkasti mihin tarpeisiin yksityishenkilön luottotietoja saa tarkastaa. Kyselyn syy on määriteltävä tarkastusta tehtäessä. Henkilöluottotiedot ovat tarkoitettu ensisijaisesti luotonmyöntämiseen ja luotonvalvontaan, mutta joissain tapauksissa esimerkiksi työnhakijan tai yrityksen vastuuhenkilön luottotietojen tarkistus on sallittua.

Intrum Luottotieto -verkkopalvelun kautta tarkistat nopeasti yksityishenkilön maksuhäiriöt ja yritysyhteydet milloin tahansa. Luottotietojen tarkastusta varten tarvitset tarkastettavan henkilön henkilötunnuksen. Saat listan henkilön mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistä.

Tarvittaessa henkilöluottotietokyselyyn on mahdollista liittää myös väestörekisteritiedot. 

Vuokralaisen luottotietojen tarkistus

Vuokranantaja saa tarkistaa mahdollisen vuokralaisen luottotiedot asunnon vuokrausta varten. Selvitä vuokralaisen luottotiedot aina ennen vuokrasopimuksen tekoa. Näin varmistut, että vuokralaisella ei ole maksuhäiriöitä ja pienennät riskiä että vuokran maksun osalta tulee ongelmia tulevaisuudessa.

Suomen erikoispiirre muihin Pohjoismaihin näyttää olevan juuri se, että velka kerääntyy samoille henkilöille, vaikkakin nyt myös perinnän toimeksiantojen määrissä alkaa näkyä nouseva trendi.
Juha Iskala, myynti- ja markkinointijohtaja