Seitsemän vinkkiä ja budjettimalli oman talouden hallintaan
Talouden yleiseen tilanteeseen ei voi yksilötasolla juuri vaikuttaa. Oman talouden osalta kannattaa kuitenkin tutkia, millaisia muutoksia olisi mahdollista tehdä. Tietyt toimintatavat kantavat niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.
Kokosimme seitsemän vinkkiä oman talouden hallintaan ja laadimme budjettimallin, jonka voit ladata ja ottaa käyttöön oman taloutesi suunnittelussa.
- Katso kokonaisuutta: Ensimmäinen askel oman talouden hallintaan on tietää, kuinka paljon sinulla on tuloja ja menoja kuukausittain. Lataa ilmainen budjettimallimme, joka auttaa sinua pääsemään käsiksi nykyiseen rahatilanteeseesi.
- Tutki kulutustottumuksiasi: Etsi säästön paikkoja ja pohdi, käytätkö säännöllisesti rahaa pieniin ostoksiin, joista lopulta kertyy suurempi summa. Kuluuko rahaa esimerkiksi lounaisiin tai kahveihin? Onko sinulla kuukausittaisia kuluja tilauksista tai palveluista, joita et enää käytä tai joista voisit luopua? Voisitko löytää edullisemman sähkösopimuksen, puhelinliittymän tai suoratoistopalvelun?
- Maksa velat pois: Selvitä, millaisia luottoja sinulla on ja maksa ensin pois sellaiset velat, joissa on korkein korko. Jos velkasi ovat ylivoimaisia, ota yhteyttä velkojiisi tai pyydä apua velkaneuvonnasta. Saatat pystyä pitämään maksuvapaata, yhdistelemään velkojasi tai neuvottelemaan maksusuunnitelmasi uudelleen päästäksesi takaisin raiteille.
- Pidä luottotietosi puhtaana: Pyri aina maksamaan laskut ajoissa. Jos et voi maksaa laskua eräpäivään mennessä, ota yhteyttä laskun lähettäjään ja yritä sopia pidennetystä maksuajasta. Voit saada maksuhäiriömerkinnän, jos maksu viivästyy, etkä maksa sitä muistutuksista ja perintäkirjeistä huolimatta. Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa uusien sopimusten ja hankintojen tekemistä, kuten esimerkiksi puhelinliittymän, vuokrasopimuksen tai asuntolainan saantia. Lue lisää maksuhäiriömerkinnästä.
- Maksimoi tulosi: Voitko lisätä tulojasi pyytämällä palkankorotusta, tavoittelemalla ylennystä tai tekemällä ylimääräistä työtä? Lisätulot auttavat sinua maksamaan velat ja säästämään tulevaisuutta varten. Varmista, että saat työstäsi sinulle kuuluvan palkkion.
- Ruoki säästöpossua: Pienikin säästetty summa kuukaudessa kasvaa pitkällä aikavälillä – laita siis rahaa sivuun, jos suinkin mahdollista. Säästäminen on yksi parhaista keinoista hallita omaa talouttaan. Ihanteellisinta on, jos pystyt säästämään yllättäviä menoja tai elämänmuutoksia varten puskurirahaston, joka kattaa 3-6 kuukauden elinkustannukset.
- Tulevaisuudenkestävä talous: Harkitse sijoittamista pitkällä aikavälillä, joko eläkesäästämisen tai muiden sijoitusten kautta. Ole aktiivinen taloudellisen hyvinvointisi suhteen tarkistamalla taloutesi säännöllisesti. Kirjojen lukeminen, kursseilla käyminen tai keskustelu taloudellisen neuvonantajan kanssa voi myös auttaa sinua pysymään ajan tasalla talouden trendeistä.
Bonusvinkki: Apua on saatavilla, sinun ei tarvitse pärjätä yksin
Älä välttele rahaongelmiesi kohtaamista, jos sinulla sellaisia on. Pyydä apua mahdollisimman nopeasti ja panosta todella siihen, että saat taloutesi jälleen hallintaan. Jos et pysty maksamaan velkaasi, kerro velkojillesi, mikä taloudellinen tilanteesi on, jotta vältyt turhilta kuluilta ja harmilta. Velkaongelmasi voi ratketa, kun puhut avoimesti tilanteestasi ja pyrit aktiivisesti löytämään ratkaisuja. Lisäksi Suomesta löytyy myös useita tahoja, jotka tarjoavat ilmaiseksi apua velka- ja talousasioissa.