Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa - suosittelemme asioimaan verkkopalvelussamme 

Asiakaspalvelumme on tilapäisesti ruuhkautunut tavallista useampien yhteydenottojen vuoksi. Oma Intrum -verkkopalvelumme on sujuva tapa hoitaa asioita kanssamme. Siirry tästä Oma Intrumiin

Intrumin nimissä huijaussoittoja ja -sähköpostiviestejä

Jos epäilet Inrumin nimissä saamaasi viestiä tai puhelua huijaukseksi, ota yhteyttä Intrumin asiakaspalveluun. Jos kyseessä ei ollut aito yhteydenotto Intrumilta ja olet antanut yhteydenottajalle henkilötietojasi, ilmoita asiasta poliisille.

Opiskelija: Kuinka hallitset raha-asiasi?

Opiskelijana ei ole aina helppoa tulla toimeen, varsinkaan, jos et asu enää lapsuudenkodissasi. Budjetin pitäminen estää sinua hukkumasta laskuihin ja valmistaa sinua tulevaisuutta varten. Näillä vinkeillämme hallitset talouttasi paremmin.

Tee opiskelijabudjetti

Opiskelijabudjetin tekeminen on  samanlaista kuin tavallisen kotitalouden budjetin määrittäminen. Sinun tulee laskea tulosi ja menosi ja sitten pitää tarkasti silmällä kuukausittaisia menojasi ja mukautettava niitä tarpeen mukaan. 

Asuminen

Asuminen on luultavasti suurin menoerä asuitpa sitten yliopiston asuntolassa tai yksityisessä asunnossa.

Jos vuokraat asunnon yksityisiltä markkinoilta, vuokra vaihtelee sen mukaan onko asunto kalustettu vai ei. Voi olla järkevää maksaa vähän extraa joka kuukausi kalustetusta asunnosta, sillä loppujen lopuksi se voi olla halvempi ja vähemmän stressaavampi ratkaisu.

Varmista, että budjetti pitää sisällään vesi- ja sähkömaksut. Muodostaaksesi tarkan arvion kulusta, kysy omistajalta tai edelliseltä vuokralaiselta likimääräisistä kustannuksista. Asunnon jakaminen toisen opiskelijan kanssa on myös hyvä keino alentaa kustannuksia.   

Myös oman asunnon ostaminen voi olla vaihtoehto, jos saat ensiasunnon ostajana esimerkiksi ASP-lainaa ja sinulla on säännölliset kuukausitulot. 

Ruokakustannukset

Suunnittele ateriasi etukäteen vähentääksesi ruokakustannuksia, jotta et joudu ostamaan valmisruokia ja noutoruokaa. Harkitse ruuanlaittoa ystävien kanssa alentaaksesi menojasi. Jos mahdollista, hyödynnä oppilaitoksen ruokalan tai ravintolan opiskelijahinnat. 

Liikenne- ja puhelinkustannukset

Julkisen liikenteen maksut vaihtelevat riippuen siitä missä asut, joten selvitä asuinalueesi hinnat. Jos asut lähellä yliopistoa tai oppilaitosta, voit mahdollisesti kävellä joka paikkaan tai ottaa halvan kaupunkipyörän, jolla liikut ympäriinsä.

Etsi ja vertaile edullisia puhelin- ja internetliittymiä. Selvitä onko asunnossasi ilmainen taloyhtiönetti tai mitä palveluita operaattorit tarjoavat matkapuhelimeesi tehdäksesi siitä wlan-tukiaseman, josta voit jakaa nettiyhteyden muihinkin laitteisiin. 

Muuttuvat kustannukset

Tiukka budjetti ei tarkoita ettetkö voisi nauttia elämästäsi. Varaa kuukausibudjettiin rahaa seurusteluun ja muihin harkinnanvaraisiin asioihin. Varmista, että varaat lukuvuoden alkuun kustannusten nousua varten rahaa yliopistomaksuun, vakuutukseen ja opinnoissasi tarvittaviin välineisiin.

Joillakin vanhemmilla on keinot auttaa taloudellisesti lapsiaan, toiset taas tukeutuvat opintolainaan. Joidenkin opiskelijoiden täytyy tehdä töitä saadakseen toimentulonsa. Tästä huolimatta on tavallista kokea taloudellisia vaikeuksia opiskelijana, joten älä häpeä sitä, äläkä epäröi pyytää apua, jos tarvitset sitä.

3 kultaista sääntöä kasvattamaan budjettiasi

Budjetissa pysyminen auttaa sinua navigoimaan opiskelijan taloudellisissa haasteissa. Tässä on kolme kultaista sääntöä avuksi…

Suunnittele etukäteen

Kun teet budjettia, sisällytä siihen niin paljon kuluja kuin mahdollista. Mitä paremmin tiedät missä olet ja minne olet menossa rahojesi kanssa, sitä paremmin pysyt budjetissasi.

Jos olet huolissasi veloistasi, älä odota, vaan puhu yritykselle tai organisaatiolle, jolle olet velkaa. Selosta tilanteesi ja pyydä ratkaisua sinulle sopivalla maksuaikataululla. Taloudellisten ongelmien piilottaminen tarkoittaa, että riskisi maksaa enemmän korkoja ja muita kuluja kasvaa.

Ole tarkka

Tiukka budjetti vaatii suurempaa kurinalaisuutta, koska virhemarginaali on minimaalinen. Muista tarkistaa menot säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Monet pankit tarjoavat verkkopankin kautta mahdollisuuden seurata menoja reaaliajassa. Vertaa todellista taloudellista tilannettasi suunniteltuun budjettiin, jotta voit tarvittaessa tarkistaa sitä. Näin voit räätälöidä elämäntapasi tilanteesi mukaan ja hakea apua tarvittaessa.

Pankkisi voi auttaa sinua opintolainojen, säästöratkaisujen ja tilinylitysten kanssa, mutta varo kulutusluottoja, jotka johtavat yleensä ylivelkaantumiseen. Pyydä apua läheisiltäsi ennen kuin allekirjoitat mitään.

Kuluta viisaasti

Vaikka jotkut kulut ovat kiinteitä, voit vähentää toisia etsimällä tarjouksia ja vaihtamalla palveluntarjoajaa kun näet halvemman vaihtoehdon.

Opettele kuluttamaan viisaasti: osta ruuanlaittoa varten kausituotteita, etsi tarjouksia, hyödynnä happy hour -tarjoukset, osta kerralla enemmän ja tee ruokaa suurempia määriä useammaksi päiväksi.

Kokeile ostaa käytettyjä huonekaluja tai kodinkoneita paikallisista verkkokauppapaikoista, kun muutat. Isoimmissa opiskelijakaupungeissa tarjouksista ei ole pulaa kesäkaudella ja säästät sievoisen summan.  

Opiskelijabudjetin tekemisestä on tarjolla työpajoja ja internet on täynnä vinkkejä kuinka voit säästää rahaa, joten etsi lisätietoa. Budjetin pitäminen opiskelijana ei ole helppoa, mutta valmistaa sinua tulevaisuuteen ja tarkoittaa, että astut työelämään hyvien taloudellisten taitojen ja tapojen kera.